Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Komkommers

Twee komkommerberichtjes van deze week, in de categorie ‘waar moet het toch heen met deze wereld’. De eerste gaat over liefdesverdriet. In het AD van 4 augustus lees ik dat dat tegenwoordig een posttraumatische stressstoornis oplevert. Er is dringend meer aandacht voor nodig, stelt liefdesconsulent Roel van Duijn. Van Duijn heeft een scherpe neus voor komkommers, want volgens mij was hij vorig jaar rond deze tijd ook in het nieuws met soortgelijke berichten.

Natuurlijk wil ik niemands verdriet bagatelliseren. Het kan een schok zijn als je geliefde je verlaat en dat gaat zeker gepaard met alle stadia van rouw. Daar twijfel ik niet aan. Wat me tegenstaat in dit bericht is dat er een probleem van wordt gemaakt. Een probleem waarvoor je blijkbaar hulp nodig hebt. Ik dacht altijd dat liefdesverdriet bij het leven hoort. Zoals elke mindere periode. Je voelt je een tijdje slecht en daarna krabbel je weer op. Zoals dat gaat in het leven. En als dat alleen niet lukt, dan zijn er genoeg mogelijkheden om hulp te vragen.

In De Pers van 5 augustus lees ik over de verwenindustrie voor peuters. Ook de allerkleinsten moeten er tegenwoordig al aan geloven. Manicure en pedicure, make up, het is allemaal beschikbaar voor peuters en kleuters. Er zijn zelfs naaldhakken voor baby’s (pardon?). Allemaal in de Verenigde Staten, natuurlijk, dat dan weer wel. Blijkbaar is de druk op ouders zo groot dat ze denken dat elk kind een ster moet zijn en wil iedereen zich meten met de kinderen van Hollywoodsterren. De laatste trend is een speen van Dior voor veertig dollar.

Deze twee berichten vielen me gewoon op, maar als ik kijk of ze iets met elkaar gemeen hebben, dan kom ik op controle. Alles moet beheerst worden tegenwoordig en gestuurd. Verdriet mag niet meer gewoon verdriet zijn, maar moet een naam hebben en een hulpverlener. Een kind mag niet meer gewoon kind zijn, maar moet zich al meteen gedragen als een volwassene en beziggehouden worden als een volwassene, consumeren als een volwassene.

Ik weet eigenlijk niet of dat wat betekent. Het kan ook gewoon de warmte zijn.

Schrijver: Yvonne de Bruin, 7 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: liefde

2.3 met 9 stemmen 964Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Iris
Datum:
21 augustus 2008
Email:
iris.aguirretigo.com.py
Wat een uitstekende column, Yvonne. Je slaat hier de nagel op de kop. Ik ben het roerend met je eens.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)