Keuringsdienst
Een bericht van maandag: hebben ze eindelijk de acrylamide min of meer uit de frites en de chips, blijkt er een andere stof in te zitten die nog veel schadelijker is: glycidamide.
En zo gaat het verder. Bijna dagelijks horen we berichten over voedsel. Soms negatief, soms positief. Soms tegenstrijdig. De oogst van augustus: er zit te veel zout in kindersnacks, broccoli herstelt schade bij diabetes, visolie capsules van het huismerk zijn goed en goedkoop, een ei als ontbijt helpt bij dieet, gemarineerd vlees bevat minder kankerverwekkende stoffen als niet gemarineerd vlees (bron:nu.nl). En dan zijn er nog een stuk of wat andere berichten over diëten.
Ik heb lang te horen gekregen dat je maar één ei in de week mocht eten, toen kwam het bericht dat je rustig elke dag een ei kunt eten en nu helpen eieren je zelfs met afvallen.
Dus ben ik er maar mee gestopt om aandacht te schenken aan die berichten. Wat de ene dag goed is, is later weer slecht en andersom. Ik probeer maar gewoon gevarieerd te eten, met dagelijks wat groente en fruit.
Daarom is de BBC-serie De waarheid over eten ook zo leuk. Al die beweringen worden (semi) wetenschappelijk getest. Dat varieert van recente ontdekkingen tot volkswijsheden. Helpt een sapvastenkuur voor je gezondheid, helpen rode vruchten tegen het verouderingsproces, zijn er etenswaren die lustopwekkend zijn? Die laatste zal ik verklappen: nee. Allemaal fabels. De rest moet volgens mij nog aan bod komen. En de Britten brengen dat natuurlijk met hun gebruikelijke onderkoeldheid, waardoor het nog vermakelijk wordt ook. Wat mij betreft de zomerhit van dit jaar.
Geplaatst in de categorie: voedsel