Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nazomeren

Adriaan van Dis zei het ooit treffend. Volgens hem zijn er drie dingen waar Nederlanders over zaniken: het voetbal, het weer en de presentatie van Zomergasten. De eerste twee vallen wat mij betreft af. Vitten op Feyenoord laat ik over aan Frank van Keeren en wauwelen over het weer vind ik meer iets voor de boeren, dus het wordt haarkloven over Bas Heijne.

In vergelijking met zijn voorgangers Peter van Ingen (ogen!), Freek de Jonge (te veel zelf Zomergast), Wim T. Schippers (neus!), Hanneke Groenteman (te veel De Plantage), Adriaan van Dis (dictie!), Joost Zwagerman (te NRC), Connie Palmen (accent!) en Joris Luyendijk (te Midden-Oosten) deed hij het niet veel beter. Ook niet veel slechter trouwens. Televisie vergroot alles uit, zeggen ze weleens. In het geval van Heijne lijkt me dat een understatement. En dat terwijl hij zich zo dienstbaar opstelde, waarvoor alle lof.

Valt of staat Zomergasten met de presentator? Deels, maar toch overwegend met de gastenkeuze en de vertoonde fragmenten. Het 21ste (!) seizoen bracht aan het licht dat de BN'ers steeds meer uit de C-categorie komen en dat ook de leuke filmpjes een beetje opraken. Ooit bleef ik thuis voor het programma en snorde de video, maar de laatste paar seizoenen is dat 'heilige moeten' er wel af. Vroeger was inderdaad alles beter.

Bij Ronald Plasterk ben ik in slaap gevallen – letterlijk. Heb ik veel gemist? De aflevering met Junkie XL is in elk geval niet blijven hangen, dus volgens mij was die pet. De drie daaropvolgende zondagavonden had ik telkens iets beters te doen. Bleef over Joop van den Ende, die van mij het voordeel van de twijfel kreeg. Totdat de zoveelste (en ook nog eens totaal niet leuke) André van Duin-sketch voorbij kwam en ik behoefte kreeg aan een teiltje.

Schrijver: Quirijn Metz, 2 september 2008


Geplaatst in de categorie: overig

2.8 met 9 stemmen 558Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)