Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kloonrede

Leden van de Staten-Generaal,

Ons land heeft veel dat hoop geeft en vertrouwen. De economische vooruitzichten zijn gunstig. Ondernemers en consumenten zijn optimistisch. Jongeren vinden snel een baan.

Ook buiten de economie zijn er hoopvolle ontwikkelingen. Steeds meer mensen willen zich inzetten voor elkaar en voor een betere leefomgeving.

Juist nu zijn er goede mogelijkheden om maatregelen te nemen die ons land sterker maken. Het is nodig die mogelijkheden ten volle te benutten.

Ons land staat voor aanzienlijke opgaven. We weten dat de gemiddelde leeftijd van onze bevolking stijgt. Bedrijven en publieke sectoren als de zorg en het onderwijs krijgen te maken met een tekort aan menskracht. Dat stelt ons voor de vraag hoe in de toekomst ons welzijn en onze welvaart veilig te stellen.
Ook zal de groei van de economie op een duurzamer manier moeten worden gerealiseerd.

Te veel mensen voelen zich onveilig. Het voorkomen en bestrijden van terrorisme, criminaliteit en geweld blijven volop aandacht vragen.
De Nederlandse samenleving verandert snel en de bevolking wordt meer pluriform. Mensen voelen zich soms onzeker en zoeken naar houvast en geborgenheid. Die gevoelens kunnen diep ingrijpen. Daarom is extra inspanning nodig om de samenhang in ons land te vergroten en verdraagzaamheid en onderling respect te versterken.

Veranderingen kunnen een bron van kracht zijn. In het verleden heeft vernieuwing ons vooruitgang gebracht. Juist ons vermogen tot veranderen en vernieuwen geeft ons de dynamiek die onmisbaar is om in te spelen op de uitdagingen van de toekomst.

De regering levert met haar begroting voor 2008 daaraan een bijdrage.

(*Gekuch. Hare Majesteit ritselt met paperassen. Geroezemoes in de Ridderzaal.*)

Leden van de Staten-Generaal, duid het mij niet euvel. Ik heb abusievelijk de troonrede van verleden jaar gedeclameerd.

Schrijver: Quirijn Metz, 16 september 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 14 stemmen 530Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
16 september 2008
Ik dacht dat je het embargo had geschonden, tot ik de laatste alinea las.
Jos Colignon heeft daar vandaag (dinsdag 16 sepember) een prachtige cartoon over.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)