Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bij de beesten af

I.
Supermarktketen Coop heeft de handen ineengeslagen met Het Wereld Natuurfonds. Door dierenplaatjes te sparen kun je bijdragen aan de bescherming van beesten en hun leefgebied. Moet je wel het plakboek erbij kopen, want daarvan gaat €1 naar het WNF.
Coop kondigt aan dat ze zelf duurzaam gaan opereren. Dat heeft de advertentieafdeling nog niet helemaal begrepen. Deze week worden dierenstickers uitgedeeld bij bietjes-in-glas, koffiepads, vloeibaar wasmiddel en… gehaktschnitzels! Een zakje schattige-dieren-stickers voor een door de gehaktmolen gehaald beest dat er klaarblijkelijk minder toe doet.
De fleurig gepaneerde dode varkens staan op de site ingeklemd tussen spinnende tijgers en dartele olifantenreten. Erboven staat: ‘alle dieren verzamelen’. Likken of kauwen, denk ik dan. Orwell zag het scherp: sommige dieren zijn gelijker dan andere.

II.
Ook de pluizige woordkunstenaar Enait heeft gelijker dan anderen. Voor zijn vrijheid van zelfingekleurde godsdienst moet al het andere wijken. Daar vindt iedereen van alles van, maar in de commentaren mis ik één aspect: Wat moet je met een advocaat die zijn eigen ijdelheid boven jouw zaak verheft? Mij maak je niet wijs dat rechters totaal ongevoelig zijn voor de media-act van Enait. En ik vrees dat - zelfs al maken ze er geen punt van - een lichte vooringenomenheid jegens deze advocaat de kansen van de cliënt op een eerlijk proces verkleint. Abject en infaam, dat geef ik toe, maar wel menselijk.

III.
Opstaan moet u zeker voor ‘Eet smakelijk’ van Llink. Uit respect. De programmamakers gaan met bekende Nederlanders op zoek naar de herkomst van eten. Daarbij moeten de gasten de slacht van lam, koe of kip bijwonen (inclusief de weg er naar toe). En omdat de camera er toch bij is, krijgt u het allemaal te zien. Wie moet kotsen of ‘zielig, zielig’ begint te roepen, laat de schnitzels van de Coop voortaan staan en gaat lekker dierenplaatjes sparen. Wie er wel tegen kan, gaat door naar de volgende ronde:en filmavondje met Marianne Thieme. Meat the truth.


Zie ook: http://www.coop.nl/index.cfm?action=thema.main

Schrijver: harry van dooren, 20 september 2008


Geplaatst in de categorie: dieren

4.0 met 7 stemmen 441Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)