Ferry
Ferry Pirard. Een naam uit het verleden. Zeker vijfendertig jaar niet gehoord. Maar toen ik vorige week vernam dat hij plotseling overleden was, was het alsof ik zijn naam gisteren nog gehoord had. En ook het bijbehorende hoofd verscheen meteen voor mijn geestesoog. Dat wil zeggen het hoofd van ruim vijfendertig jaar geleden, met de strakke scheiding, de zware wenkbrauwen en de lange bakkebaarden, de mond enigszins geopend. Het rode shirt eronder met aan de rechterkant drie witte verticale banen. De armen zelfverzekerd over elkaar geslagen. Op de achtergrond een kortgeschoren grasmat omzoomd door bomen. Daarboven een blauwe lucht met hele dunne schaapjeswolken.
Voetbalminnende leeftijdgenoten weten meteen dat ik het over het voetbalplaatje van Ferry heb, als voetballer van FC Twente, ergens aan het begin van de jaren zeventig van de vorige eeuw. Want wie spaarde ze niet in die tijd? Welke elf-, twaalfjarige jongen was niet volledig geobsedeerd door de rage van de voetbalplaatjes? Voor wie was het vol krijgen van het album met kleine foto’s van alle toenmalige eredivisievoetballers niet het hoogst denkbare doel in het leven?
Ik zal nooit vergeten dat ik mijn eerste zakje kocht. Dat was in mijn geboortedorp Uden, bij boekhandel Edele Brabant. Het kostte, als ik het me goed herinner, een kwartje. De rage liep al een tijdje, maar het gezin waarin ik geboren ben, hoorde niet bepaald bij de ‘early adopters’ van zo’n hype. Pas toen de klasgenoten van mijn oudste broer en mij hun album al voor minstens een kwart gevuld hadden, konden wij onze ouders ervan overtuigen dat ze ons wat extra zakgeld moesten geven. Met trillende vingers scheurde ik dat eerste zakje open, hopend dat Willy van der Kuijlen er in zou zitten of een andere PSV-coryfee. Maar wat bleek: van de acht plaatjes waren er zeven van spelers van het toen ook al nietige Haarlem. Een van die onbekende koppen zat er zelfs twee keer in. Teleurstelling kan niet groter zijn dan het gevoel dat me toen overviel. Het liefst had ik de plaatjes ter plekke verscheurd. Dat heb ik niet gedaan en in de loop van het toenmalige voetbalseizoen heb ik mijn album alsnog kunnen vullen.
Het plaatjesboek ligt nog steeds in het huis van mijn ouders, als relikwie van een voorbije jeugd. Onlangs kwam het daar nog eens ter sprake. Dat was toen mijn vierentachtigjarige moeder me vol trots liet zien dat ze voor haar jongste kleinzoon, tien jaar oud, een album en enkele zakjes had gespaard. Zakjes met voetbalplaatjes. Niet van voetballers van toen, maar van hun opvolgers in de lopende competitie. Want wat blijkt: de supermarkt waar mijn ouders nog altijd hun levensmiddelen halen, de kruidenier die op de kleintjes blijft letten, heeft in een tijd van internetten en gamen teruggegrepen naar een simpele spaaractie uit het verleden. En met succes. De plaatjes zijn in korte tijd een rage geworden, die die van wuppies en welpies nog lijkt te gaan overtreffen. Sparende kinderen zijn niet bij de ingang van Albert Heijn filialen weg te slaan. Ze zijn wat jonger dan de spaarders van toen. En voor een zakje met slechts vijf plaatjes moet eerst voor tien euro aan boodschappen gedaan zijn.
Heeft Ferry Pirard nog van deze rage geweten? Had hij in zijn huis een album met de plaatjes van toen? Heeft hij er nog wel eens in gekeken? Heeft hij een kleinzoon die de nieuwe plaatjes spaart? Allemaal vragen die bij me opkwamen, toen ik van zijn plotse dood hoorde. 61 is hij slechts geworden. Dat kon hij niet weten toen hij destijds zo zelfverzekerd met zijn handen over elkaar ging staan. Net zo min als de huidige voetballers dat wisten toen ze gefotografeerd werden. Zal mijn jonge neef over pakweg vijfendertig jaar ook aan zijn voetbalplaatjes terugdenken? En wie is er dan de aanleiding? De tijd zal antwoord geven.
Geplaatst in de categorie: sport