Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

150

In de Tweeede Kamer zitten 150 leden. Deze Kamerleden zijn verdeeld over elf partijen, varierende van het CDA met 41 zetels tot de fractie-Verdonk met maar één zetel.

Bij de grotere partijen zijn er de nodige Kamerleden die we nauwelijks in de media zien. Enkele voorbeelden: Ans Willemse-Van der Ploeg (CDA), Ad Koppejan (CDA), Lea Bouwmeester (PvdA), Jan Boelhouwer (PvdA), Hugo Polderman (SP), Hans van Leeuwen (SP) en Janneke Sneijder-Hazelhof (VVD). Ik zou bijna zeggen wie kent ze niet?!

Als je deze Kamerleden vergelijkt met hun collega's van de kleinere partijen, doen ze allemaal niet zo veel, zijn ze zegsman of -vrouw op vrij weinig onderwerpen. Toch blijken ze er een meer dan voltijdsbaan aan te hebben. Wat doen ze dan zoal, vraag je je bijna af.

Welnu, er zijn bijvoorbeeld Kamerleden die, jaja en dat is best lastig, drie kwartier kunnen debatteren over een lullig advies van de themacommissie ouderenbeleid. Waar andere Kamerleden zich namelijk voor dit debat inschreven voor drie minuten spreektijd, schreef Ans Willemse-Van der Ploeg zich vorige week in voor niet minder dan 45 minuten, waarin ze vervolgens een eindeloos en dodelijk saai betoog hield.

Op zichzelf is dit niet heel verwonderlijk. Wellicht is het maar één van de twee debatten die ze dat jaar mag voeren in de grote plenaire zaal, waar ze sinds haar jeugd al van droomde. Wat voor veel van de 150 Kamerleden als droom begon is geëindigd in een nachtmerrie: ze zijn slechts stemvee.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 4 maart 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

4.0 met 7 stemmen 343Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)