Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bijzondere bewerking Karel en Elegast

Onlangs heeft het Brabantse trio Zaait Eendracht in de wapenzaal van Kasteel Heeswijk te Heeswijk-Dinther een bijzondere bewerking van het middeleeuwse verhaal ‘Karel ende Elegast’ gepresenteerd.

Het trio Zaait Eendracht bestaat naast ondergetekende uit Robert Peters en Rien van Osch (beiden uit Den Dungen). Van dit trio ben ik de tekstschrijver.
Als leraar Nederlands aan een gymnasium ben ik, net als andere leraren Nederlands, steeds op zoek naar manieren om het literatuuronderwijs aantrekkelijk te maken. Uiteraard ben ik van mening dat er in de lessen Nederlands aandacht moet blijven voor de parels van de Nederlandstalige literatuur uit vroeger tijden. Ik vind het met name heel leuk om te vertellen over en met mijn leerlingen bezig te zijn met de verhalen uit de Middeleeuwen.

Het oorspronkelijke verhaal over Karel de Grote en twee van zijn leenmannen heb ik herverteld in de vorm van 69 ollekebollekes. Voor het schrijven hiervan liet ik me inspireren door de bewerking van Drs. P van het oeroude verhaal van Odysseus.

Van deze bijzondere bewerking van een middeleeuws verhaal heeft Rien van Osch, toetsenist van Zaait Eendracht en art director van Act One Corporate Design, een heel mooi boekje gemaakt. De 5-jarige Tren Peters uit Den Dungen heeft hiervoor fantasievolle tekeningen gemaakt. Hij is daarmee misschien wel de jongste publicerende illustrator van Nederland. Trens tekeningen zijn door Rien op een aantrekkelijke manier bewerkt. Dit fraaie boekje kost slechts €12.50 (exclusief verzendkosten) en is te bestellen via de website van Zaait Eendracht (www.zaaiteendracht.nl ).

Bij deze bijzondere bewerking van ‘Karel ende Elegast’ heeft het trio ‘Zaait Eendracht’ ook een voordracht met muzikale bewerking gemaakt. Deze is inmiddels met succes een aantal malen opgevoerd. Deze voordracht is gemaakt voor opvoering op middelbare scholen, in bibliotheken en bij culturele verenigingen. De voorstelling duurt ca. 45 minuten. Voor meer informatie en boekingen zie www.zaaiteendracht.nl.

Behalve met de bewerking van Middeleeuwse verhalen houdt Zaait Eendracht zich bezig met eigen Brabantse en Nederlandstalige muziek en met lichte poëzie. In de huidige samenstelling bestaat Zaait Eendracht sinds begin 2008. Het is de bedoeling dat eind 2009 (begin 2010) de eerste cd uitkomt. Deze zal deels bestaan uit Brabantse en deels uit Nederlandstalige liedteksten.

Schrijver: hans manders, 8 maart 2009


Geplaatst in de categorie: literatuur

3.0 met 2 stemmen 361Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)