Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wetenschappers zijn stoorzenders

Een goed wetenschapper is in de politiek een stoorzender, een goed politicus is in de wetenschap een studieobject. Hoe langer ik op de scheidslijn van beide vertoef, hoe meer ik ervan overtuigd ben, dat politici mensen zijn die aangesteld zijn om namens ons allen te besluiten, zonder enige kennis of begrip.

Dat gebrek aan kennis heeft voordelen. Als je niet weet wat je doet, maak je je ook geen zorgen over de consequenties. Als je precies wilt uitzoeken wat de gevolgen van je besluiten zijn, kom je nooit meer tot iets. Wie gelooft dat een vlinder in Zuid Afrika een storm in de Stille Oceaan kan veroorzaken, moet zoveel bestuderen voor hij een vlinderslag maakt, dat hij nooit meer een besluit kan nemen.

Politici zijn dus broodnodig voor het nemen van beslissingen. Hun onwetendheid is onmisbaar voor het nemen van beslissingen. Maar het blijft de taak van de wetenschapper om de politicus op zijn dwalen te wijzen. Wetenschappers weten het ook niet, maar zij weten meer. Zij gokken, zo zou je het kunnen uitdrukken, in de meeste gevallen beter. Weersvoorspellers zitten er wel eens naast, maar gemiddeld gokken ze beter dan ik of Balkenende.

Economen hebben het afgelopen jaar aantoonbaar geblunderd, maar daarvoor bleken ze jarenlang in staat de stijgende prijzen van aandelen te voorspellen en ik ga ervan uit, dat ze momenteel tegen de dalende energieprijs in, terecht voorspellen dat energie de komende tien jaar vele malen duurder zal worden.

Wetenschappers moeten zich dus gedragen als stoorzenders, want anders gaan de politici alleen nog maar doen wat de kiezers willen.

En dan gaat het helemaal mis. Maar daarover een andere keer.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 9 april 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.0 met 4 stemmen 277Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)