Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Noord Korea II

Enige tijd geleden schreef ik al eens iets over Noord-Korea. Toen waren het de verkiezingen die daar plaats hadden gehad. Deze keer heeft het Noord Koreaanse regime een raket gelanceerd, dat volgens Kim en de zijnen een communicatiesatelliet de ruimte in zou zenden, om vervolgens patriottistische liederen ten gehore te brengen over de gehele wereld.

Volgens het Noord-Koreaanse persbureau KNCA, is de lancering een ongekend succes en zendt de satelliet inmiddels prachtige strijdliederen uit over 'bevriende landen', zoals Burundi, Sudan, Wit-Rusland en Transnistrië (een communistisch deel van Moldavië).

Zuid-Koreaanse en Japanse waarnemers zeggen echter dat de raketlancering totaal mislukt is. Wie bent u geneigd te geloven?

Ook afgelopen week speelden de voetbalelftallen van de beide Korea’s tegen elkaar voor de WK-kwalificatie. Zuid-Korea won de wedstrijd verassend met 1-0. Niet dat het vreemd is dat Zuid-Korea beter is. Nee, maar de uitslag is wel verassend. De afgelopen jaren speelden de beide Korea’s namelijk bijna altijd gelijk. Dit om de goede vrede tussen de beide landen te bewaren, er zou immers gedoe kunnen komen als een van beide landen de wedstrijd zou winnen.

En ja hoor, er kwam na de 1-0 gedoe. De Noord-Koreanen waren boos en beweerden dat de Zuid-Koreanen de voetballers van haar noorderburen vergiftigd hadden om zo het resultaat te beïnvloeden. Wie bent u geneigd te geloven?

Ik ben benieuwd wat de volgende rel rondom Noord-Korea zal gaan worden? Ik blijf het in elk geval volgen via de Engelstalige website van het Noord-Koreaans staatspersbureau.

Schrijver: Jaap van der Heijden, 8 april 2009


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 4 stemmen 290Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)