Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mondkapje erbij?

Nog niet zo lang geleden werden door president Bush (wie kent hem nog?) schurkenstaten aangewezen. Landen als Noord-Korea, Iran en Syrië moesten het ontgelden. Uit die landen zou het kwaad komen met dood en verderf als gevolg. Als dit terecht of onterecht is dat laat ik even in het midden.

Maar wat blijkt? Het grote gevaar komt uit de eigen achtertuin van Amerika, namelijk uit Mexico. In dit voor toeristen zo aantrekkelijke land (vooral voor de Amerikanen zelf) woedt een ziekte die de wereld momenteel in een wurggreep houdt. Deze ziekte is een nieuwe vorm van varkensgriep. Gemuteerd, verbeterd en klaar om 30% van de wereldbevolking ziek te maken. Er zijn in Mexico, volgens eigen zeggen, mogelijk al 150 doden gevallen door deze ziekte en het aantal bevestigde griepgevallen loopt wereldwijd gestaag op.

Mondiaal worden er maatregelen genomen om de “eigen” bevolking te beschermen. Zo moet je op Schiphol vragenlijsten invullen, worden er mondkapjes uitgedeeld, wordt mensen afgeraden om te reizen naar Mexico en in Egypte maken ze het helemaal bont want daar worden alle varkens in het land afgeslacht (kwart miljoen).

Helaas heeft dit soort maatregelen geen enkele zin. Natuurlijk is de gezondheidszorg op een hoger peil dan tijdens de Pest en de Spaanse griep, maar aan de andere kant is de mondiale bevolking wel veel beter in staat om ver te reizen en dus zijn we binnen een paar uur aan de andere kant van de wereld. Het virus heeft zich dan al ook in tientallen landen verspreid, waaronder Nieuw-Zeeland, Rusland en ook al in ons buurland Duitsland.

Het is een kwestie van tijd wanneer er iemand in Nederland zich met hoge koorts gaat melden. Het is immers vakantietijd en gezien de kredietcrisis is een weekje Mexico niet al te duur. Als je de krant openslaat wemelt het van de worstcase scenario’s. We zouden met z’n allen doodziek op bed komen te liggen, de fabrieken en winkels worden niet meer bemand. Hamsteren is een reële optie en een vaccin is er nog niet.

Het zal dus binnenkort zo zijn dat we in plaats van het bekende “Sambal bij?” in ons favoriete Chinees restaurant de kreet “Mondkapje erbij?” krijgen te horen in elke winkel die we gaan bezoeken. Of mogen we vanaf morgen allemaal niet meer naar buiten om verspreiding te voorkomen? Naar een Mexicaans restaurant gaan is ook verboden lijkt mij. Laten wij onze beroemde Nederlandse nuchterheid toch alstublieft laten zegevieren en al het onheil dat via de media op ons af aan het komen is, met een korreltje zout nemen.

Dan maar even niet naar Mexico, Nederland is ook mooi, hoor!

Schrijver: Harry van der Meulen, 3 mei 2009


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.4 met 7 stemmen 418Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)