Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Europese kater

Er waart een kater door Europa. Hij slaat zijn scherpe klauwen in de burgers. ‘Au!’ roept een getroffen werknemer. ‘Europa doet me pijn. Hij pakt me mijn baan af. Door de grotere markt kan mijn bedrijf niet concurreren met andere bedrijven. Daardoor moet mijn baas inkrimpen en word ik ontslagen. Waarom zou ik voor Europa zijn?’ zegt zo’n werknemer. ‘Ik stem niet of tegen.’

‘Oei!’ krijst een boze boer. ‘Brussel maakt milieuregels waar ik last van heb. Nou mag ik geen gif meer sproeien over mijn weiland. Word ik op kosten gejaagd omdat ik duur ecologisch verantwoord spul moet aanschaffen. Wie zal dat betalen? Alsof de marges in het boerenbedrijf zo ruim zijn. Waarom zou ik voor Europa zijn?’ zegt zo’n boer. ‘Ik stem niet of tegen.’

Ook de Nederlandse kiezer stemde gisteren overwegend niet. 60 % van alle stemgerechtigden nam niet de moeite. Van de 40 % die wel stemde ging een minderheid van de stemmen naar partijen die warmlopen voor de Europese Unie.
We blijven dus zitten met een kater. Want hoeveel draagvlak is er binnen ons land voor Europa?

‘O nee’, zucht een hopeloze werkeloze. ‘Daar komt weer een Pool die een baan voor mijn neus wegkaapt. Die Polen zijn tevreden met slechte arbeidsvoorwaarden. Dus ben ik kansloos bij de sollicitatie. Ik ga dus zeker stemmen op een partij die buitenlanders van de Nederlandse arbeidsmarkt weert.’

Ook dat gebeurde gisteren veel want de PVV was de grote winnaar van de verkiezingen. En de PVV wil muren bouwen rond Nederland.

Is het wel zo’n goed idee om tegen Europa te zijn?

Veel burgers waren sceptisch over de euro toen die pas werd ingevoerd. Die mooie gulden afstaan – een nationale ramp wachtte ons. Horen we die bezwaren nog nu we weten dat we beter bestand zijn tegen de economische crisis juist dankzij de euro? En dat zonder Europese Unie de crisis grotere gaten had geslagen in de werkgelegenheid? Één Europa met verschillende rechten voor zijn lidstaten is ondenkbaar. Dus mag een Nederlander in Polen werken en een Pool in Nederland. En is het zo gek dat Europa afspraken maakt en naleeft om het milieu te beschermen?

Af en toe zien we een schaduw van de adelaar opdoemen. De adelaar die ooit symbool was van de nazi’s en nu nog steeds is van neonazi’s. Laten we hopen dat het bij een schim blijft. En dat de kater zijn klauwen zet in de burger die de adelaar nog steunt. Want in de vorige eeuw was het de adelaar van het nationalistisch eigenbelang die zijn klauwen sloeg in Europa. Met twee wereldoorlogen en miljoenen slachtoffers tot gevolg.

Nee, dan maar liever blijven zitten met een kater. Want zolang Europese leiders al pratend de boel bij elkaar proberen te houden, blijven hun klauwen ingetrokken.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 5 juni 2009


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 10 stemmen 256Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)