Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gracián geeft Balkenende statuur en vorm

Omgaan met de crisis is nu heikel. Wij van het volk merken er zelf te weinig van zodat onze regeerders de lasten nu al jaren alleen dragen. Ze kijken vooruit zoals moet maar missen draagvlak voor hun voorstellen tot versobering en matiging. Bewindslieden boodschapten zich een slag in de rondte terwijl wij keynesiaans thuis pot verteren om de economie te laten doordraaien.

Tot onze besteedbare inkomens drastisch zullen teruglopen. En de werkloosheid dramatisch groeit. Ontwikkelingen in de pijplijn die hard gaan aankomen. Wij laten ons met voorspellingen niet op de kast jagen. Terwijl, hoe langer de pijplijn hoe draconischer de pijn zal zijn. Zo weten zij die weten, onze uitverkorenen in het landsbestuur.

Ik nam een kijkje achter de schermen hoe ze met die onmenselijke druk omgaan.
Bij Wouter Bos geen probleem, die wordt tussen de banken door steeds vader. Dat verjongt.
Rouvoet heeft altijd crisis los van alle ongelovigheid en jeugd op straat. Zijn religieuze inhoud bereidt ideaal voor op stabiel presteren op hoge posten in zware tijden.
Ab Klink beweegt zich als modeldonateur door het hele land en bezocht de Beurs met een gongslag. Blijmoedige glimlachend met iets lijdelijks voor de ziener.

Guusje Terhorst is er altijd klaar voor en poetst de blikken naast de opener.
Gerda Verburg had eventjes last van sliptong waardoor de lieverd in de Kamer niet goed werd. De Zwammerdamse doet het nu gelukkig weer, staat pal voor de melkprijs en zet op werkbezoeken gerookte paling uit.
Plasterk vlucht in leuke dingen. Reist met zijn hoed door het land, zwaait vanaf de boot en zet z’n bezoek op de foto. Om ’t ergens over te kunnen hebben.
Adjunct Marja van Bijsterveldt heeft haar handenvol diploma’s en zij krijgt van Ronald luisterende oortjes met haar eigen spijbelpakkie an.

Maria van der Hoeven heeft een lamme hand van de vraag- en aanbodcurven maar gaat door met de strijd. Vindt ze normaal en iedereen vindt dat oké zo.
Sinds de bajonetbreuk is Middelkoop in het defensief en zijn persoonlijke onmisbaarheid hield hem – begrijpelijk – sinds zijn dertigste al danig bezig.
Hirsch Ballin zoekt rond Arnhem rechters die vasthoudendheid beloven, werkt aan mannelijk taalgebruik en wil meer uitleveringverdragen. Dat verlicht echt wel een geprangd gemoed.
Linkmiegel Maxime Verhagen houdt ietwat onrustig de vredesmissie op de agenda. Zodat hij op rondreis voor internationaal prestige genoemd wordt. Wat een goede zaak is heer Akkerman.
Okido ook Jacqueline Cramer, haar tijd bio-energetisch ver vooruit met blufimago.
Het van durf overlopend jongmens Camille Eurlings voltooit afgebroken A’s en treintrajecten op doodlopende trajecten en gooit voor altijd dicht wat vanzelf opengaat.
De oude doerak Donner rouleert en schuift onder tafel miljarden naar werkgevers voor zijn levensdroom, pensioenopbouw van pro-aktieve hoogbejaarden vol zorg voor hun uitgewerkte toekomst.
Bert Koenders is en blijft een veel voorkomende tv-verschijning die hij thuis vastlegt.

Kortom, ze rooien het aardig. Helaas op de belangrijkste na - Premier Jan Peter Balkenende. Compleet uit vorm zoals hij zelf zegt. Al wijd en zijd besproken, maar niemand is zo vriendelijk hem de helpende hand te bieden. Ik wel, positief menselijk, namelijk inhakend op zijn sterke punten.
Die blijken vruchtbar nader te spiegelen aan de ‘Oráculo manual y arte de prudencia’ (‘Handorakel en kunst van de voorzichtigheid’ – 1991 Amsterdam) van het te gekke genie Baltasar Gracián uit 1647. Dit tijdloos wijze boek geeft met rond 300 aforismen inzicht in hoe men macht op een morele manier positief aanwenden kan. Een sociale filosofie met een fenomenaal aantal ingangen. Men kan denken wat men wil, maar dat de mens Balkenende bijna elke bladzijde spontaan in beeld komt zegt veel!

De uitkomsten van de analyse ingekort toegespitst:
Dat Balkenende, in den vervolge JP, aan de macht kwam door nietszeggendheid is een open deur. Al kwam hij dat met de grote debater en tacticus Pim Fortuin overeen, ook daarvóór was zijn opkomst al met veel zwijgen gemarkeerd. Dit was is en zal altijd een heel sterk punt blijven. Bij JP.

Niks mis mee. ‘Dingen op hun beloop laten’, ‘geslotenheid als kenmerk van bekwaamheid’ en ‘zich kunnen onttrekken’ acht Gracián voor leiders zeer belangrijk. Speciaal voor het overeind blijven in ‘stormachtige situaties’.
En stormachtig was de tijd met Pim, Melkert en wat volgde.
Daarnaast vult Gracián aan: ‘Kies nooit uit eigenzinnigheid de verkeerde partij’, ‘Wees uiterlijk beheerst bij veel tumult en ‘Weet wat u wel en niet moet zeggen’.
Wie herkent dit niet in JP’s verkiezingstour toen? JP koos nietszeggend voor de goede partij en hield daar stil aan vast. Karaktervast, zeer positief.

Het punt is dat hij daarna ontwikkelingen doormaakte, moest doormaken om aan de macht te blijven. Van belang was geweest dat JP als inschikkelijk bekendstond bij ons onderdanen; goed keek wie succes had om daarbij aan te sluiten, zijn verbeelding wist te bedwingen, een goed verstaander was, ieders duimschroef vond, nooit overdreef, verwachtingen steeds gaande hield, zijn opzet verhulde. Dit is maar een greep uit de mand van Gracián, allemaal overduidelijke JP-ingrediënten.
Met als dynamo ‘vrienden hebben en uitzeven tot enkele vertrouwelingen waar men op steunt’. En JP had supreme vertrouwelingen: Maxime Verhagen en Jack de Vries, grote steunpilaren waar hij voor 100% van op aan kon!

De voorlopige eerste verklaring van JP’s dip zit daarom m.i. in het verlengstuk van wat Gracián op bladzij 81 onder 156 stelt:
‘Als men zijn vrienden niet wil verliezen, dient men ze niet te veel voorspoed toe te wensen’.
JP wenste Jack en Maxime zelfs niet alleen voorspoed, hij liet ze zelf van zich los om op eigen kompas te gaan varen! Al te menselijk! Hij sneed zich daar in eigen vlees.
Hierbij zou passen dat JP mogelijk te familiair is geweest – ook ’n foutje - zie 177, blz 90.

Balkenende past dus opmerkelijk in een Gracián-jasje maar is zich er niet tot te weinig van bewust waardoor hij zichzelf ook niet tijdig in een groeiprofiel heeft gemanoeuvreerd. Naar mijn stellige overtuiging. Misschien ook omdat hij het te katholiek vindt klinken.
Welnu ik ben bereid hem met een eenmalig consult over die schroom heen te helpen.


Zie ook: http://web.inter.nl.net/users/mike/gracian/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 10 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: filosofie

2.4 met 5 stemmen 573



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)