Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Miljoen euro te verdelen

De Nobelprijs voor de vrede is ook niet meer wat het geweest is.
Winnaars waren altijd figuren die veel bereikt hadden of een hopeloze strijd voerden. Barack Obama krijgt ‘m nu voor zijn werk als president van Amerika. Hij heeft wel wat bereikt, maar spraakmakend is het niet, dus moet deze Nobelprijs een aanmoediging zijn voor een hopeloze strijd.
De prijs kan in ieder geval niets te maken hebben met de tijd die aan de verkiezing voorafging, want uit die periode zijn weinig vredelievende feiten bekend. Obama vocht een gemene strijd met zijn rivale Hillary Clinton. Dat hij diezelfde Clinton binnenhaalde als minister was een politieke meesterzet, maar geen Nobelprijs waard.

Bij nog steeds oplopende schulden bekijken Obama en zijn adviseurs vrolijk of de oorlogsinzet van Amerika in Afghanistan verder opgevoerd moet worden. Uit Irak zijn de Amerikanen nog steeds niet weg te branden. Voor de draaiende camera sloeg Obama met een ferme klap een vlieg te pletter. En het nieuwste staaltje van het Amerikaanse machtsvertoon is een bombardement op de maan.

Waarom krijgt Obama dan die prijs? Misschien omdat het wapengekletter van Bush nog een graadje erger was, dan valt alles wat een opvolger doet ineens erg mee. Het Nobelprijscomité wijst op het feit dat de president de aandacht van de wereld heeft getrokken. Dat klopt ja, alleen al de verkiezingsstrijd bleek te ontaarden in een nog nooit vertoonde combinatie van langdurige pronkzucht en soapserie. En eenmaal in het Witte Huis trekt Obama de aandacht met veel cameragevoel, stoere woorden en een serieuze frons.

Het is natuurlijk duidelijk dat Obama zich veel heeft voorgenomen. In bijna een jaar heeft de man vooral diplomatiek gevoel getoond en stevige taal. Beloftes heeft-ie ook gemaakt, heel veel zelfs. Maar of die beloftes net zo strak zijn als z’n maatpakken, dat moeten we nog zien. Ondertussen hebben 205 kandidaten die, in tegenstelling tot Obama, wel op de nominatielijst stonden, vergeefs gehoopt dat zij een miljoen euro zouden krijgen. Kijk eens aan, wat een prachtige kans voor Obama om meteen iets nuttigs met zijn miljoen te doen.

Schrijver: Rob Chevallier, 12 oktober 2009


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 6 stemmen 307Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)