Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Jan Peter go home

Het kan nog effe. Dus gauw de schaatsen gepakt en naar het dichtstbijzijnde natuurijs gefietst. Daar gaat ie voor de derde keer deze winter. Oei, oei wat zijn de spieren stram. Komt door de twee weken griep die ik net heb bestreden. Wat wankel gaat dat eerste bochtje. Schaatsen is leuk, maar waarom is dat ijs zo glad? Durf ik al pootje over of zal ik vallen?

En toch denk je aan het kabinet. Struikelt het over Irak? Eindelijk is daar dan het rapport Davids. Jan Peter Balkenende was er als de kippen bij om de angel uit Davids' conclusies weg te redeneren. ‘Nee,’ zei hij, ‘we hebben de kamer niet onjuist geïnformeerd. Hoogstens hebben we niet verteld dat de VS ons om wapens vroeg.’
‘De premier spreekt voor zijn beurt,’ zei de oppositie. ‘Hij spreekt als premier van het vorige kabinet, niet als leider van het huidige.’

Ja, pas op nou. Bij de les blijven. Mijn standbeen blijft haken in een scheur zodat mijn glijbeen blijft hangen. Even een moment van onachtzaamheid en je gaat op je bek.

Davids vond dat de premier onvoldoende leiding gaf aan het Irak-dossier. De regie liet hij over aan Jaap de Hoop Scheffer, minister van Buitenlandse Zaken. ‘Niet waar!’ sloeg Balkenende terug. ‘Ik volgde het van een afstandje want er waren begrotingsbesprekingen die mijn aandacht opeisten. En er was een buitenlandse top over duurzaamheid waar ik per se bij moest zijn. Maar heus hoor, geloof me,’ zei JP, ‘ik belde regelmatig met Jaap om bij te blijven.’

Ik probeer hijgend bij te blijven bij die oudere dame voor me. Ik ga toch niet meemaken dat ze me er af rijdt? Maar na een tijdje groeit de kloof tussen haar en mij en neemt ze de regie over.

Laat Jan Peter een voorbeeld nemen aan burgemeester Gerd Leers van Maastricht. Ook hij maakte een fout en een minder kardinale dan Balkenende. En wat zei Leers: ‘het spijt me Maastrichtenaren, ik ben verantwoordelijk voor mijn fout en daarom stap ik op.’ En daar ging ie naar huis.

Binnenkort gaan de Amerikanen na een moeizame Irak-missie naar huis. Mijn hielen zijn rood van de blaren dus ik kap er ook mee. Jan Peter, wees één keer een kerel: go home.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 15 januari 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 7 stemmen 308Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)