Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Middelkoop

Van Middelkoop heeft niets achtergehouden. Ik vind het knap. Volgens NOVA van 3 april schijnt er een brief van de NATO geweest te zijn die in het bezit was van Van Middelkoop en waarin stond dat Nederland, als het niet door zou gaan met de missie in Afghanistan, eventueel ook een opleidingsmissie zou kunnen doen in compounds (een nieuw woord voor kampen). Met andere woorden: de NATO accepteerde dat de Nederland geen vechttroepen meer zou sturen.

Maar dat is pas meegedeeld aan Wouter Bos op de avond dat het kabinet viel. En zelfs toen gingen het CDA en de ChristenUnie niet akkoord met dat voorstel, maar wilden ze het besluit uitstellen tot, ja, tot wanneer? Misschien een week. Misschien langer.

In ieder geval zo lang, tot zeker was dat de PvdA een enorme opdonder zou krijgen bij de gemeenteraadsverkiezingen. Collegiaal bestuur, noemen we dat. En dan nog was er geen zekerheid dat de PvdA zou krijgen wat ze verlangde. Met andere woorden: CDA en ChristenUnie dwongen Bos tot afgaan of aftreden. Anders kan ik het niet maken.

Misschien was Van Middelkoop te naïef. De man heeft toch al niet zo’n sterke geschiedenis. Misschien heeft hij zich laten coachen door Verhagen: ‘vertel het Bos nog maar niet, ze gaan vast nog wel om’. Zoiets. Van Middelkoop liet zich in Netwerk nog iets ontvallen: ‘de NATO, dat zijn wij. Als wij zeggen dat we willen blijven en we vragen of ze het ons willen vragen, nou, dan doen ze dat ook’.
Met andere woorden: toen we twee jaar geleden moesten blijven, omdat de NATO geen vervanger kon vinden, ondanks dat duidelijk met de NATO was afgesproken dat de NATO voor een vervanger zou zorgen, toen hadden we dus eigenlijk een afspraak met onszelf en hebben we zelf niet voor een vervanger gezocht. Zo kom je nog ergens achter.

Je kunt van Van Middelkoop zeggen wat je wilt, hij levert wat hij verkoopt: middelmaat in dienst van het CDA. Of van de NATO. Of van een nog hogere macht.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 8 april 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

2.4 met 7 stemmen 680Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)