Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Tip voor Trix

Overmorgen, zo beloofde Rutte ons, is er een nieuw kabinet. Dat is er natuurlijk niet. Maar laat ik eens net zo dapper zijn als hij: er komt voor september een kabinet. Rutte of Cohen wordt premier, dat staat nog niet helemaal vast, en het wordt een breed kabinet.

De PVV zal staan te juichen, want na dit kabinet zullen ze dik zetels gaan winnen. Denken ze. En ook de SP rekent zich al rijk. Ze zullen natuurlijk boos klagen dat ze volledig ten onrechte buiten het kabinet zijn gehouden, maar dat is voor de bühne, voor de campagne, voor de volgende verkiezingen. Eigenlijk zijn ze blij dat ze nooit een kans hebben gemaakt.

En wie zitten er dan wel in het kabinet? De VVD natuurlijk. En als de PVV niet meedoet, moet de PvdA wel meedoen. Maar als de PvdA mee doet, kan het niet langer zonder het CDA. De VVD zal niet samen met de PvdA in het kabinet gaan zitten zonder het CDA. Maar met het CDA erbij, wordt het kabinet weer onaanvaardbaar voor de PvdA. Er zit dus niets anders op dan de Cohen variant. De variant waarmee hij belachelijk is gemaakt. GroenLinks en D66 moeten aanschuiven. Je mag het de Paars+CDA variant noemen. De Brede coalitie desnoods. Het brede midden. GroenLinks wil dat niet, maar er moet geregeerd worden. D66 is er tegen, maar er moet geregeerd worden. De VVD is mordicus tegen, maar neemt zijn verantwoordelijkheid. Het CDA wil dit niet, maar er moet geregeerd worden. De PvdA gaat het minst schoorvoetend akkoord, want het is haar idee.

Dit kabinet komt er, omdat er geen enkele partij voor is maar nog meer, omdat alle partijen weten dat er andere partijen zijn die ongeveer even erg tegen zijn. Het belangrijkste argument zal zijn, dat er toch geregeerd moet worden.

Er kan gedurende rit een partij afvallen. Misschien zelfs twee.

Het enige andere alternatief – naast verkiezingen – is een VVD-PvdA minderheidskabinet. Maar die voorspel ik niet. Want anders ben ik niet net zo dapper als Rutte.

De toekomst zal leren of ik net zo dom ben.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 1 juni 2010


Geplaatst in de categorie: politiek

Er is nog niet op deze inzending gestemd. 2.044Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)