Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hartklepoperatie? Ga verder naar Utrecht.

Op 12 augustus zag ik op het NOS-journaal dat minister Klink dit jaar in een groot aantal ziekenhuizen wil stoppen met hartklepoperaties die met een katheder worden uitgevoerd. Voor het noorden zou dat betekenen dat het dichtstbijzijnde ziekenhuis voor dit soort operaties Utrecht is. Of Amsterdam. De andere ziekenhuizen die overblijven zijn namelijk Leiden, Breda en Maastricht. Hiermee worden het katholieke zuiden en uiteraard het westen van ons land uitermate goed bediend. Het sociaaldemocratische noorden krijgt de klap: Leeuwarden, Groningen, Zwolle, Enschede moeten er alle vier mee stoppen.

Nu heb ik vorig jaar aan de zijlijn mogen meemaken wat het is, een hartoperatie. Ik weet niet of mijn vader hetzelfde had als een hartklepoperatie met katheder, maar ik heb wel gezien dat hij een enorme psychologische klap te verduren kreeg. Het feit dat een van de vitale organen even 'uit' gezet wordt, knalt erin. Naast het fysieke herstel kost ook het psychologische herstel maanden. De begindagen zijn daarbij erg belangrijk. Juist in die periode stelde hij het bijzonder op prijs stelde dat mijn moeder en ik nagenoeg elke dag op bezoek kwamen. Dat mijn zussen ook op bezoek kwamen. En buren.

Nu wonen we allemaal in Groningen, dus was het ook een kleine moeite om even langs het UMCG te gaan, maar ik weet zeker dat het mij niet gelukt zou zijn zo vaak op bezoek te komen als ik naar Utrecht had gemoeten. Ik moet ook werken, nietwaar. Hetzelfde geldt voor zussen, vrienden en buren. Mijn moeder had wel een poging ondernomen. Zou ze in het ziekenhuis blijven slapen? Of in een hotel? Ze is te oud om die reis dagelijks te ondernemen.

Bovendien, mijn moeder kan moeilijk in haar eentje mijn vader opbeuren. Voor een partner is het ook heel spannend en is het ook nodig met familie en vrienden te praten. Nu weet ik wel dat er tegenwoordig telefoons zijn, maar toch. Dat is niet hetzelfde. En het is mij nog nooit gelukt iemand te omhelzen of een kus op de wang te geven via de telefoon. Misschien kan minister Klink dat, hij gelooft immers in God en in wonderen, maar ik kan dat niet.

Het is een kille bezuiniging. Patiënten uit heel noord en oost Nederland moeten naar Utrecht. Of het bezoek - bij dit soort patiënten vaak ook ruim de 65 gepasseerd - ook nog op bezoek kan komen, zie je niet terug in de statistieken.
Maar de mensen zullen het wel merken. Patiënten en bezoekers.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 19 aug. 2010


Geplaatst in de categorie: welzijn

3,5 met 4 stemmen 4.575Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Caroline
Datum:
19 aug. 2010
Vandaar de nieuwe uitdrukking: iemand over de klink jagen. Genoeg redenen om de hele familie eens op te beuren en lid van de SP te worden, zou ik zeggen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)