Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De jaren nul

In de jaren nul is een nieuw hoofdstuk aan de wereldgeschiedenis toegevoegd. Het gaat daarbij niet om de botsing van beschavingen, niet om de terroristische aanslagen of de bankencrisis. Het is sneu voor Mohammed B. en sneu voor Dirk Scheringa, maar hun bijdrage aan de geschiedenis zal niet meer dan een voetnoot blijken.

Het is ook sneu voor Geert Wilders. Zijn bijdrage zal, net als die van Hitler, een dwaling blijken. Ik verwacht, maar hoop nog veel meer, dat het niet zo desastreus zal uitpakken, maar de echte verandering in de jaren nul is de verdergaande samenwerking van naties. Niet Fitna, maar de film van Al Gore, The Inconvenient Truth, de ongewenste waarheid, zal de toekomst bepalen. We moeten internationaal samenwerken en we zullen het doen. Of niet. En als we het niet doen, zullen we het zeer moeilijk krijgen.

In 1648 kregen we het statenstelsel van vandaag. Doordat de staten elkaar erkenden, konden ze naast oorlog voeren ook samenwerken. Dat is in 1919 met de Volkerenbond ook geprobeerd en later met de Verenigde Naties verder uitgewerkt. Sindsdien zijn er tal van plaatsen waar regeringsleiders elkaar ontmoeten. Landen die oorlog voerden, ook voor 1648, zijn economisch zo met elkaar verworden, dat ze onder de naam Unie, Europese Unie, door het leven gaan. Steeds meer zaken worden geregeld in bi- en multilaterale samenwerking en na de posterijen, de telefoon, de economie, de mensenrechten is er nu ook nog het klimaat.

Dat, beste mensen, is de vernieuwing van de jaren nul. Het lijkt nog klunzig en de resultaten blijven ver achter bij wat wenselijk is. Maar dat is logisch.

Voordat je wereldkampioen voetbal wordt, moet je heel veel oefenen. Heel veel oefenen. En dan lukt het misschien een keer.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 30 december 2010


Geplaatst in de categorie: maatschappij

0.5 met 4 stemmen 231Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)