Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gewoon doorgaan

Wat een rare avond kan die laatste van het jaar toch zijn. Meestal gaat het allemaal wel goed met mij, maar nu heb ik rond half twaalf heel even last van Het moment. De eindejaarblues dus. Op dat ene moment begrijp ik dat het fenomeen iedereen kan overkomen. Onverwacht, onvoorzien en ongewild.

Tja wat doe je dan? Een heleboel Nederlanders knallen hun depressie er makkelijk weer uit. Die rennen naar buiten, grijpen naar hun berg vuurwerk en hup ze voelen zich weer helemaal geweldig. Ik zie alleen maar geld in de lucht vliegen dat beter besteed had kunnen worden, maar dat zal dus wel mijn eindejaars blues zijn.

Mijn gedachten schieten heen en weer in een poging iets te bedenken tegen die weemoed. Lijstjes maken dan maar? Van de beste auto, de beste ervaring, de beste reclame, het beste televisieprogramma? Brr, dat maakt me helemaal moedeloos,
Mijn stapel reisgidsen doorbladeren en leuke plannen maken? Nee, dank je ik had stiekem al wat bekeken en schrok van de prijzen die veel hoger leken dan vorig jaar.
Goede voornemens verzinnen? Erg flauw en er komt toch niks van terecht.

Ik begrijp dat er maar een oplossing is: de gedachte dat ik me eigenlijk druk maak om niks. Ik denk dan aan mensen die het nog slechter hebben. En ik bedenk mij hoe moeilijk het voor hen is om iets te veranderen aan hun levensomstandigheden. Want alles gaat het komende jaar weer gewoon door. Armoede, gedonder in Israël, dreigementen van extreme terroristen, klimaatverandering, duurdere benzine, de afbraak van de verzorgingsstaat en nog veel meer ziekmakende dingen.
Ik heb het nu door. Ik kan alleen van die blues afkomen door te bedenken dat alles ook voor mij in het nieuwe jaar gewoon verder gaat. Op de een of andere manier is dat berustend. Inderdaad, dat oud en nieuw blijft een raar gedoe.

Schrijver: Rob Chevallier, 3 januari 2011


Geplaatst in de categorie: individu

1.3 met 6 stemmen 296Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)