Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Frouke blij onthaald in Soest

Melden krantenkoppen reeds komkommertijd, niet voor ons, vrijetijdspoëten. Vrijdagavond 27/05 20.15 werd de driejaarlijkse Rinke Tolman poëzieprijs uitgereikt. De naamgever was een bekende veldbioloog en schrijver, o.a. van plaatjes-albums voor koffiebranderij Kanis & Gunnink. Thema ‘Vreemde Vogels’. Organisatie: Stichting Literaire Activiteiten Soest (SLAS) en Vlaams Literair/Cultureel Tijdschrift 'Schoon Schip '93'.
Hoofdprijs 1000, tweede 500, de derde 250 euro, 10 dichters uit 284 waren genomineerd.

Met lijnbus 70 en 74 toe van Hilversum naar Soest. Thuishaven van Piet Ekel, de Kermisklanten en André Aptroot, van schimmel Didymella Aptrootii. Na Stad Gods Lage Vuursche Bosbad en het Roosterbos ligt Paleis Soestdijk er betoverend bij. Ruim op tijd stap ik het witte raadhuis binnen. Fraai gebouw maar helaas buiten de bebouwde kom. Daar maken dichters geen revolutie, te ver af ook van Café ’t Puntje.

Vóór het gemeentehuis een zwerfsteen van 3000 kilogram. Binnen meteen een opvallend houten menssculptuur. De raadszaal kent 29 raadszetels, nu voor genomineerden plus aanhang. Alleen de drie prijswinnaars prijken daar. Rondom publiek, centraal vooraan naast SLAS-bestuur de juryleden:
Ruben van Gogh, voorzitter
Trees Nelissen, boekhandelaar te Soest
Nelleke Streefkerk, voorzitter SLAS
Jan Visser, dichter/redacteur 'Schoon Schip '93
Ali van den Berg, beeldend kunstenaar.

Na o.a. een lucide bijdrage van de charmante Wethouder Suzan Coppes, zelf trouwens één brok inspiratie, vat Van Gogh het juryrapport samen.

De derde prijs is voor 'de Kraai 'van Bart Plouvier, eerst flexwerker van dok tot Bobbejaanland. Daarna 15 jaar restauranthouder. Nu fulltime auteur.
Volgens Van Gogh kan dit gedicht gewoon niet. Hij zag in de derde strofe een ornithologische misser. Oordeel zelf:

‘ik vloog wel eens mee

over het koren van Van Gogh

op thermiek spiralend naar

zelfs door god vergeten hemelen

op zoek naar het dak van

mijn torenhoog verwachten

mijn stip op een vlies ijs

een goudvis in een plas’


Kraaien spiralen niet, sprak Ruben, buizerds soms, tot nietige puntjes ver in ijle hoogten.
Onzin. Een dichter is geen Popperiaan*, wacht niet tot één kraai hemelwaarts spiraalt! Hij loopt op de feiten vooruit!
Bart verbeeldt uit de kindertijd en ik zweef vanaf de eerste letter mee. Te lezen op http://versindaba.co.za/2011/05/18/bart-plouvier-de-kraai-ea-gedichten/

De tweede prijs ging naar de jeugdige Martijne Visser. Met ‘Hoogvlieger’, Icarusthema. In dialoog met een ‘jij’, hoogst breekbaar uitgewerkt. Wat valt is een veertje. Aangrijpend licht gevoelig getaald.

De eerste prijs was voor Frouke Arns met ‘dwaalgast’, een gedicht dat een onbestemd gevoel lucht geeft en de hele menselijke evolutie uitbeeldt. Het moeilijkst toegankelijk van de drie door de over elkaar heen buitelende beelden en handelingen. Eenmaal rustig thuis besefte ik pas echt hoe knap het in elkaar zit.

Een formidabele winnaar, groot talent klaar voor een opzienbarende bundel. Geïnterviewd door Meander, met enkele gedichten – zie de link onder.

Haar winner staat niet op internet. De SLAS-bundel ‘Winnende gedichten 1993-2011' is uitstekend vorm gegeven door Ali van den Berg en Peter Ensdorff. Maar waarom niet ook de 7 andere genomineerde gedichten 2011 opgenomen? Ook is het overwegen waard de winnaars pas op de prijsuitreiking bekend te maken!
Daarnaast lijkt mij raadzaam de drie winnende gedichten op de SLAS-site prijs te geven.

Daarmee is de voltallige afwezigheid van de niet-winnende genomineerden niet verontschuldigd. Treurig. Sterker, ik was naast enige Soesters de enige aanwezige deelnemer. Van 284. Ik op tijd en ingetogen, dat zal Pom Wolff shockeren. Die dichter zeurt over mijn ongeregelde aankomsten op zijn site. Als het moet ben ik er!
* Popper’s kennistheorie: wij weten niets zeker, er is geen tijdloze kennis. Zijn immers alle zwanen wit dan hoeft er maar één blauwe te worden waargenomen om de zwanenwet te falsifiëren.


Zie ook: http://meandermagazine.ne...tschmerz-om-zatopek/?offset=25

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 4 juni 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.5 met 6 stemmen 340Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)