Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Laat ze hangen

Veertien dagen eet ik al gezond. Niet dat ik veel verschil merk, maar ik hou vol, al was het maar om mijzelf wijs te maken dat het een investering in de toekomst is. Ik las nu zelfs elke week een vleesvrije dag in, omdat ik wil dat de dieren die ik laat leven deelgenoot worden van mijn goede voornemens. Dan eet ik quorn. Het ziet eruit als vlees, maar het is, ja, wat is het eigenlijk? Iets met paneermeel rond, zodat je niet ziet dat het geen vlees is. Op de verpakking staat in grote letters: ‘rijk aan schimmelwit’, wat me meer een waarschuwing dan een troef lijkt.

Laat mij een koe een koe noemen: ik heb een zwak voor vlees, al was het maar omdat ik tegen dierenrechtenactivisten ben. Gaia bijvoorbeeld. Hoe zij om de zoveel maanden hun beklag doen over geforceerde ganzenlever, mishandelde koeien op weg naar het slachthuis of kippen die van de stress geen eieren meer kunnen leggen, ik word er niet goed van. Hadden de dieren rechten moeten hebben, ze hadden wel een tong gekregen waarmee ze konden spreken, denk ik soms in een te menselijke bui. Voor de rest ben ik een dierenvriend, begrijp mij niet verkeerd.

Het opperhoofd van Gaia, Michel Vandenbosch, is deze week met een nieuw idee komen aandraven. Vrijdag 9 september heeft hij uitgeroepen tot ‘Laat Ze Hangen’-dag. De bedoeling is dat alle mannen die dag geen onderbroek te dragen. Een protestactie tegen de onverdoofde castratie van vijf miljoen biggen per jaar. Die biggen worden gecastreerd om ‘berengeur’ te vermijden, een op zijn minst onaangename geur die vrijkomt bij het bakken van vlees van geslachtsrijpe, ongecastreerde varkens. Laat die biggen dan maar 15 seconden afzien, denk ik dan, daar worden ze groot van. Maar het mag niet van de Gaia-goeroe. Omdat wij, mannen, er een idee van hebben hoe het moet voelen om onverdoofd gecastreerd te worden, rekent hij op onze solidariteit. Daarom mogen wij volgende week vrijdag geen onderbroek dragen. En voor ons eigen welzijn: liefst ook geen broek met een rits.

Ik heb enkele jaren geleden op de commerciële zender een reportage gezien waarin Michel Vandenbosch een hele week door een cameraploeg gevolgd werd. Je zag het kind in hem, de goede ziel, de wereldverbeteraar die tegen windmolens vocht maar desalniettemin van geen ophouden wist. Het ene moment was hij in een tweedehands boekenwinkel op zoek naar goedkope stripverhalen, een paar uur later zag je hem geslagen en geschopt worden door veehandelaars die zijn bemoeienissen beu waren en eens wat anders wilden dan een slachtrijpe koe om op te slaan. Ik kreeg terstond sympathie voor de man. Blij dat híj daar ligt en mishandeld wordt en niet ik, dacht ik, terwijl ik verder knabbelde aan mijn gegrild kippenboutje.

Uit respect voor de dieren en voor iedereen die hen een warm hart toedraagt, eet ik vanaf nu dus één keer per week geen vlees. Maar op 9 september doe ik niet mee. Ook al loopt half Vlaanderen die dag zonder onderbroek, terwijl de andere helft biggen aan het castreren is.

Schrijver: Johan De Smet, 28 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: dieren

4.4 met 36 stemmen 513Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
jan
Datum:
5 september 2011
de gevolgen van deelname aan deze actie zouden wel eens heel verrassend kunnen zijn. opletten geblazen

www.teelbal.be/laat-ze-hangen/
Naam:
Len Cornelis
Datum:
28 augustus 2011
Leuke column. Met originele invalshoeken over dierenwelzijn. Grappige foto erbij.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)