Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Europa leeft

Yes. Oui. Jawohl. We hebben een akkoord. Na een marathonsessie kwamen de Europese leiders er dan eindelijk uit. Griekenland krijgt zijn miljarden. De banken weten waar ze aan toe zijn en de euro is gered. De beurzen reageerden positief. Everybody happy. Of blijft de burger mokken?

Europese verkiezingen hebben een lage opkomst. Referenda over Europese kwesties laten steevast een Nee als uitslag zien. De burger heeft het niet op Europa. Zakkenvullers zitten daar. Vroeger voor de euro was alles veel goedkoper. Die ontelbare ambtenaren daar in Brussel en Straatsburg zijn alleen maar bezig met hun eigen loopbaan. Dat soort opvattingen is populair onder het volk. En niet alleen in de lage landen.

Opmerkelijk is dat veel politieke partijen meeliften op dit anti-Europese sentiment. Voor nationale verkiezingen azen de partijen op de stem van de kiezer. In de media laten ze fijntjes weten dat ons land te veel betaalt aan Europa. En dat ze daar wel een eind aan zullen maken als zij het voor het zeggen krijgen.

Wat politici er niet bij vertellen is dat de meeste beslissingen op financieel-economisch terrein al lang in Brussel worden genomen. En dat alle bevoegdheden op monetair gebied aan Europa zijn overgedragen. Om te stellen dat we ons oranje stemhokje rood maken voor de kat z’n viool gaat te ver. Maar de Nederlandse politici voeren wel een schone schijnshow op.

Een goede showmaster houdt zijn publiek niet voor het lapje.

Dat Europa functioneert als een Poolse landdag in plaats van een slagvaardig continent ligt niet aan Europa. Met eurofielen aan de ene en populisten aan de andere kant is het besturen van de EU geen kattenpis. De kwestie Europa leeft onder de burgers. Soms positief, vaak negatief. Maar ook een negatief gevoel is een teken van betrokkenheid. Sinds enkele wijze Europese leiders in 1951 de EGKS instelden, marcheren er geen troepen meer tussen oost en west. Ik moet er niet aan denken om op een autorit van duizend kilometer vijf keer bij de douane halt te houden. Of tig keer in de rij te moeten staan voor het wisselen van geld. Europa overleefde WO II. Het brak het IJzeren Gordijn af. Dus krijgen wij Europeanen die eurocrisis er ook wel onder.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 28 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 17 stemmen 257



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)