Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De omgekeerde wereld

Men stelt mij nogal wat vragen als ik ongestoord thuis wens te zitten. Of ik de nieuwe kalender van de brandweer wil kopen, als steun voor het voltallige korps dat dag en nacht vrijwillig paraat staat. Of ik misschien toe ben aan dé stofzuiger van de 21e eeuw, zonder zak of lawaai. Op zondagvoormiddag, met drie tegelijk, of ik het woord van God al gehoord heb, net voor het einde der tijden.

Maar toen de auto van Google met de camera op het dak door mijn straat reed en volop mijn huis filmde, stapte de bestuurder niet uit om mij te komen vragen of hij mijn hele hebben en houden op het wereldwijde web mocht zetten, ten prooi aan zich vervelende voyeurs en rondtrekkende dievenbendes. Hij is voorbijgereden, met de camera op ‘REC’ en hij is niet gestopt. Dieven kunnen nu via Google Street View vanuit hun gestolen luie zetel zien over welk hek ze het best klimmen, welke ruit ze ongezien kunnen ingooien en wat de ideale vluchtroute is. Allemaal dankzij Google.

Dat men op Facebook zijn privéleven te grabbel gooit door foto’s van zichzelf, de kinderen, de nieuw aangelegde tuin, de blinkende auto en de laatste vakantie naar de Seychellen te tonen aan wie het maar wil zien, het zal mij een zorg wezen. Dat men niet mis te verstane uitspraken doet over zijn werkgever en de week nadien ontslagen wordt: ik zie het graag gebeuren. Dat de fiscus zich vragen stelt over die laatste vakantie en die iets te exclusieve auto op de oprit en dat wel eens wil onderzoeken: ik zie het nog liever. Stupid is as stupid does, zei Forrest Gump. Maar dat men ongevraagd mijn huis op het web zet en er een zenuwslopende procedure is om het beeld wazig te maken, omdat ik eerst moet bewijzen dat mijn privacy geschonden is, dat is de omgekeerde wereld.

Schrijver: Johan De Smet, 27 november 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

5.0 met 21 stemmen 266Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
albé
Datum:
27 november 2011
Zeg, zo had ik het nog niet bekeken. Of je gelijk hebt, ik denk het wel een beetje want ja het is allemaal te zien en te bekokstoven.
De tijd zal leren of mensen die slechte gedachten hebben ook echt op google kijken!
Eigenlijk hoop ik een beetje dat je ongelijk hebt want ook mijn huis staat erop (alleen zijn het oude foto's).

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)