Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Stappen in Rotterdam (1)

Op bezoek bij een oude vriend in Rotterdam. Jaren niet geweest, ik woon gelukkig ver weg van de Randstad. Maar we wilden allebei weer eens een avondje stappen, dat was tientallen jaren geleden altijd erg leuk.
Nu moet ik eerst besluiten of ik met de trein zal komen of met de auto. Sinds kort heb ik die ellendige chipkaart, daar moet dan bijna dertig euro op. Veel te veel. Ik neem de auto en stel mij voor dat ik een buitenlandse toerist ben.

De rit naar Rotterdam schiet niet op. Overal wordt gewerkt, overal rijden we met veel te veel auto's veel te langzaam en soms staan we helemaal stil. Een uur te laat ben ik in Rotterdam, dus meteen weer op weg voor ons avondje uit. Mijn vriend gaat nooit met de auto de stad in, dat is zinloos zegt-ie. Parkeren is stervensduur en hij heeft geen chipknip. Heb ik ook niet. Nooit nodig gehad, nooit gemist.

We gaan met de metro, maar ik heb mijn chipkaart niet bij me. Wat nu? D'r staan allemaal griezelige poorten en ik kan er niet door. Gelukkig is er een piepklein winkeltje open op het station. Ik vraag aan de jonge vrouw hoe ik het beste heen en weer kan voor een avond. Ze kijkt bedenkelijk. "Heeft u geen chipkaart?" Ik beken wat beschaamd dat ik die vergeten ben. En ik ben een buitenlandse toerist, die heeft zo'n kaart niet op zak. Ze kijkt meelevend. "Tja, u kunt een kaartje kopen, maar dan moet u wel binnen twee uur terug zijn". Ze weet mijn antwoord al. Dat wordt niks.

Haar gezicht betrekt. Verontschuldigend zegt ze dat ik dan een dagkaart moet kopen voor zeven euro. Ik kijk even naar mijn vriend, die net zijn ov-jaarkaart bestudeeert. Hij kijkt op en klopt mij bemoedigend op mijn schouder. "Het is maar voor een keer joh. En je moet bedenken dat het altijd nog een stuk goedkoper is dan parkeren.". We stappen op de poorten af en jawel. We mogen er door, we mogen gaan reizen.

Ik vraag mij af hoe toeristen dat doen als ze onze trotse wereldstad gaan bezoeken. Hebben die toch een chipkaart? Of een flinke zak geld?
Voor mij is de lol er al af. Als ik echt een buitenlandse toerist zou zijn, dan zou ik weer terug gaan en een goedkoper en vriendelijker land opzoeken.

Schrijver: Rob Chevallier, 28 november 2011


Geplaatst in de categorie: verkeer

4.3 met 6 stemmen 197Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
astrid
Datum:
28 november 2011
en dan heb ik het niet alleen over het openbaar vervoer...........:-(
Naam:
astrid
Datum:
28 november 2011
en ik ben bang dat het nog veeeeeeeeeeel erger wordt in dit kikkerlandje.............
Naam:
Monique Methorst
Datum:
28 november 2011
Email:
moi636yahoo.com
Precies, het is nog een hele toer dat openbaar vervoer :) leuke column

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)