Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Baas in eigen brein?

Dick Swaab en Victor Lamme weten het zeker. Wij zijn ons brein. Onze hersenen beslissen voor ons. Of het nu om aanschaf van een auto gaat of keuze van een partner. Dus stop maar met piekeren want je grijze cellen in je bovenkamer weten het al. Gezien het succes dat Swaab en Lamme met hun boeken hebben zou je verwachten dat men het met ze eens is.

Maar ík ben men niet.

Volgens de breinadepten hebben processen in onze hersens onze vrije wil vermoord. Of liever gezegd, onze vrije wil bestaat niet en heeft nooit bestaan. Neuronen – de zenuwcellen in onze hersens - zenden minigolfjes uit en dat geheel bij en door elkaar blijkt onze vrije wil te zijn. Dus wat ik nu opschrijf en de lezer straks begrijpt is eigenlijk een tête a tête tussen onze neuronenmassa’s.

Hi, leesneuronen! Ons baasje is George. Denk maar niet dat hij dit heeft geschreven. Wij, zijn schrijfneuronen, gaven zijn hand de opdracht. Leg je aan jullie baasje uit dat het niet zelf besloot dit te lezen, maar dat jullie zijn of haar ogen ertoe dwongen?

Betoonden de geallieerde soldaten op 6 juni 1944 op Omaha Beach leeuwenmoed? Ha, Swaab en Lamme weten het al: onze bevrijders die, hoewel ze wisten dat ze weinig kans hadden om te overleven, uit hun landingsboot klommen om het spervuur van mitrailleurs in te waden, volgden gewoon wat hun neuronen hen ingaven. En de enkeling die op het laatste moment, ziend hoe zijn makkers bloedend wegdreven in de golven, pijn in zijn knie simuleerde en wegdook achter de veilige reling? Ho, Swaab en Lamme zeggen: die was niet laf. Nee, hij volgde de onontkoombare roep zijner neuronen.

Als ik Swaab en Lamme goed interpreteer was het niet de vrije keus van JC om aan het kruis te sterven. Nu wist JC dat ook wel, want volgens Hem gebood Zijn Vader Hem dat. Swaab en Lamme echter geloven dat Zijn Brein dat geheel op eigen kracht besloot.

Vier eeuwen geleden woedde de filosofisch-theologische strijd tussen de Arminianen en de Gomaristen. De eersten meenden dat de mens beschikte over een vrije wil. De laatsten dachten dat alles was voorbestemd. Is er nieuws onder de zon?

Als Gomaristen Swaab en Lamme ooit in bezet gebied belanden hoop ik dat hun bevrijders zijn gewapend met dappere neuronen.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 6 april 2012


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.1 met 12 stemmen 475Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)