Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Einde van de Euro

Europa, dat vergeten we wel eens, is het land ten westen van de Bosporus. De naam is bedacht om het verschil tussen Azië, het land ten oosten van Bosporus, en Griekenland aan te duiden. Als dus één land lid van de Europese Unie zou moeten zijn, dan is dat Griekenland.

Wie een globe pakt en de grens tussen Europa en Azië zoekt, komt bedrogen uit. Die grens is er niet. Toen de grens bedacht werd, was de Bosporus de grens, de verbinding tussen de Zwarte Zee en de Middellandse Zee. Voor Griekenland was dat een ontzettend duidelijke grens, maar de Zwarte Zee houdt plotseling op ergens bij De Krim. En ten noorden van De Krim is een enorme vlakte die begint bij de Noordzee en ergens eindigt in de kou, of als het zomer is, de hitte van Siberië.
Er zijn mensen die de grens leggen bij het Oeralgebergte, maar hoewel dit gebergte erg lang is, is het niet echt een afscheiding van een werelddeel. Het is nog geen 2.000 kilometer hoog. De Karpaten zijn hoger. Als de Oeral hoog genoeg om een grens te mogen zijn tussen werelddelen, bestaat Italië al uit twee werelddelen, ten oosten en ten westen van het Apennijnse gebergte met toppen van 2.795 meter.

Dus eigenlijk is Europa niets anders dan het westelijk uiteinde van Azië, zoals India een uitsteeksel is naar het zuiden. We zijn westerse Aziaten en denken alleen maar dat we Europeanen zijn, doordat alle wereldmachten tussen de 16e eeuw en de 19e eeuw in Europa lagen en de rest van de wereld verdeelden.

Mocht dus iemand voorstellen om Griekenland Europa uit te schoppen, dan kan dat. Maar het probleem wordt dan niet hoe de munt van Griekenland moet heten, maar hoe onze munt moet heten. Zonder Griekenland kunnen we onze munt toch moeilijk de Euro noemen?

We kunnen hem Florijn noemen, naar de succesvolle bankiers uit de Renaissance uit Florence. Of nog veiliger, want straks wippen we Italianen er ook nog uit, laten we de munt maar meteen Mark noemen.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 24 mei 2012


Geplaatst in de categorie: maatschappij

1.3 met 3 stemmen 176Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Stadjer
Datum:
24 mei 2012
Griekenland wil er zelf uit omdat Europa het land kapot bezuinigt. Wie schopt wie, - goeie vraag. Antwoord: Het gaat om de Europese munt, niet om de Europese Unie. Ontwaak!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)