Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Arbeidsnivellering

Wie kan leven zonder doel? En zonder geld? Dus ga je op zoek naar betaald werk. Dit geldt zeker voor jongeren die na school of studie staan te popelen om aan de slag te gaan. Ze hebben lang geoefend, hun huiswerk gemaakt. Keer op keer zijn ze getest. Eindelijk zijn ze klaar voor het echte werk. In de catacomben van het stadion horen zij al het gejuich. Nog een paar minuten en dan mogen zij. Maar… de deuren naar het groene gras blijven potdicht. Geen betere manier om energieke mensen te frustreren.

Veel jonge mensen zitten zonder werk. Of hebben via een flex contract een klein baantje. Of met veel mazzel een tijdelijke arbeidsovereenkomst die hun werkgever nooit in een vast contract omzet. Huren zijn hoog, hypotheken onverkrijgbaar. Wat doet Rutte II voor jonge werklozen?

In Spanje en Griekenland is 1 op de 2 jongeren werkloos. Zij met rijke ouders of met hoge opleidingen emigreren. De meerderheid echter moet thuis afwachten totdat de crisisstorm is geluwd. Ze weerstaan de verleiding om zelfmoord te plegen of het criminele circuit in te gaan en doden de tijd met demonstraties tegen hun regering die in de pas moet lopen van de strenge Europese rekenmeesters.

In het crisisjaar 1934 liet de overheid het Amsterdamse bos aanleggen. Duizenden werklozen werden ingezet, gewapend met spaden en spierkracht. Ze plantten bomen, groeven de Bosbaan, met de blote knuisten.

De tijden zijn veranderd dus met de schop een kanaal uitgraven vraag je zelfs van gevangenen niet meer. Neemt niet weg dat Rutte en Samsom creatiever mogen zijn bij de bestrijding van de oplopende werkloosheid. Schep werk! De Markermeer zou je kunnen inpolderen. Met erop een Keukenhof nieuwe stijl en energiezuinige woningen voor starters. Schiphol kan verhuizen. Volop ruimte voor een zonnecel- en windmolenpark.

Geen geld voor dat soort plannen, roepen Mark en Diederik in koor.

Oké, laten we dan het werk dát er is eerlijk delen. Er zijn gezinnen waar beide partners samen 100 uur per week werken, terwijl er drie auto’s op het erf staan. Maar je hebt ze ook waar 0 uur betaald gewerkt wordt, waardoor er geen geld is om die ene kapotte fiets in de schuur te laten maken. Heers en verdeel, Rutte en Samsom - elk gezin 50 uur.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 16 november 2012


Geplaatst in de categorie: werk

3.6 met 15 stemmen 294Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
29 november 2012
Email:
moi636yahoo.com
Klopt helemaal wat je schrijft, ipv banen te creëren terwijl de vooruitgang maar doorgaat, waardoor nóg minder werk. Vroeger was er zat werk in fabrieken, dat wordt nu door Polen gedaan, dit is niet discriminerend bedoelt, maar is wel zo. Och, er zijn zoveel voorbeelden..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)