Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Kleine overpeinzing

De gratis krant met de crisiskop ligt op de tegelvloer. Ondanks mijn ondersteunende handen zakt mijn hoofd tussen mijn knieën. Mijn ellebogen priemen in mijn dijbenen maar ik voel er niks van. Mijn gedachten zijn bij mijn portemonnee. Gezeten op de wc-bril reken ik uit wat mijn huishouden me kost. Of liever wat ik per maand overhoud: onder nul.

Ook al zou ik niets consumeren, niets uitgeven, en geen stap buiten de deur zetten, dan ben ik de volgende kosten kwijt:

Woonlasten: € 600
Energie/water: € 140
Gemeenteheffingen: € 60

800 euro om te ademen en te leven. Of liever gezegd: het kost mij 800 euro per maand om langzaam dood te gaan. Dus moet ik eten. En drinken niet te vergeten. Oké, de teller loopt door:

Eten - zelf koken dus uit eten forget it: € 140
Drinken - fris, sap,1 flesje wijn, wat bier: € 60

1000 euro leefkosten zonder beweging, reizen, museumbezoek, bioscoop, contacten en luxe. Dat is niet realistisch. Een Homo Modernicus moet Boer Zoekt Vrouw en DWDD kijken, en mailen, anders raakt hij sociaal geïsoleerd. En soms uitgaan moet ook, al was het alleen maar om je moeders verjaardag te bezoeken of je schoenen te laten repareren. En wie kan zonder ziektekostenverzekering? Dus…:

TV/internet abonnement: € 35
Reizen: € 50
Vervanging goederen: € 80
Verzekering: € 100

1265 euro heeft De Mens Der Lage Landen minimaal nodig om zich te handhaven in de struggle for life. Heeft hij dat niet dan wordt hij gedumpt door vrienden, wacht hem de deurwaarder. Uiteindelijk is zijn enige uitje het luchten op de bajesbinnenplaats.

Ik zucht. Uit mijn zak valt een winkelbon op de tegels. Ik lees de prijzen van de artikelen. Net gestegen door de hogere btw. Wat? Toiletpapier ook al onder het hoge btw-tarief !? Het staat er echt: 21 %. Ik kijk naar de rol met wc-papier naast me. Dan pak ik kreunend de krant van de vloer en begin deze aan repen te scheuren.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 23 november 2012


Geplaatst in de categorie: sterkte

4.2 met 85 stemmen 1.527Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ariadne
Datum:
23 november 2012
Gedumpt worden door inkomensafhankelijke vrienden lijkt mij geen ramp, ik zou ze met liefde uitzwaaien! En: mensen met bijvoorbeeld alleen een AOW-uitkering, zouden jaloers zijn op bovenstaand bestedingspatroon...
Naam:
Eelt
Datum:
23 november 2012
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Je spreekt volledig de waarheid! Mijn vriendin moet van een Abn pensioen zien rond te komen. Natuurlijk spring ik bij, maar ik ben ook niet rijk. Volgend jaar wordt het nog erger. Dan moet ik meer belasting gaan betalen omdat ik een aanvullend pensioen heb. Al vijf jaar is mijn pensioen niet verhoogd, pure diefstal! Veertig jaar heb ik een torenhoge premie betaald, voor een goed pensioen. Niet om aan alle kanten bestolen te worden.
Als mijn extra belasting echt terecht kwam bij de minima kon ik er nog wat mee, maar de armen gaan nog wat verder achteruit. Waarom schoppen we zo'n regering het land niet uit?
Complimenten voor je goede stijl!
Naam:
mobar
Datum:
23 november 2012
Er zijn veel mensen die het met een minder budget in een goedkopere woning moeten doen. WC papier is regelmatig in de aanbieding.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)