Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Alleen ambtenaren bleven dom

Eén van de vele argumenten voor herindeling van gemeenten is dat de burger beter is opgeleid en mondiger is. Herindelen, overigens, is eigenlijk voor fuseren of overnemen, maar dat terzijde.

Maar de individualistische burger is mondiger en dat zouden de ambtenaren niet bij kunnen houden. Terwijl de hele wereld uit steeds intelligenter mensen is gaan bestaan, zijn de ambtenaren dus dom gebleven. De enige oplossing is gemeenten te fuseren, zodat we in staat zijn duurdere ambtenaren aan te stellen. Maar hoe kan dat nu weer de oplossing zijn?

Die duurdere ambtenaren gaan echt het werk niet doen. Afgezien van de vraag of duurdere ambtenaren ook betere ambtenaren zijn, staat vast dat de duurdere ambtenaren niets anders doen dan de goedkopere ambtenaren aan te sturen. Jij hebt als burger nog steeds te maken met dezelfde domme laag betaalde ambtenaar die in een grotere organisatie zich staande moet zien te houden. Misschien kan hij zich specialiseren, maar dat betekent dat jij als burger ineens naar twee van die even domme ambtenaren moet. Als er vroeger één ambtenaar je een vergunning kwam verlenen, zijn er nu twee die allebei een deel van de vergunning goedkeuren. Aangezien die twee ambtenaren, vanwege efficiency overwegingen, nauwelijks tijd hebben voor overleg, kom jij als burger tussen twee ambtenaren, een kastje en een muur terecht.

Oh ja. We willen ook nog integraal beleid. In een kleine gemeente kan dat niet anders, want in een kleine gemeente heb je altijd te maken met weinig ambtenaren die elkaar kennen en dus de neiging krijgen samen te werken. In een grote gemeente kennen de ambtenaren elkaar niet, zitten ze in verschillende diensten en gebouwen, en hebben ze allemaal de neiging hun eigen werk het belangrijkste werk ter aarde te vinden. Bij kleine gemeenten werkt men integraal, omdat ze niet anders kunnen. In grote gemeenten hebben ze beleid dat integraal werken moet bevorderen, omdat ze niet integraal kunnen werken.

Ik ben dus voor gemeentelijke herindeling. Het levert kilo’s werk op. En grote gemeenten zijn veel beter de mondige burger van het kastje naar de muur te sturen. Zo kun je met domme ambtenaren de mondige burger toch de baas.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 14 maart 2013


Geplaatst in de categorie: maatschappij

3.0 met 1 stemmen 348Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)