Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sta stil en huil niet!

Spannend die wolf. Bij Luttelgeest - deeltje schijnbaar in de Geest. Luttelgeest ligt echter in de Noordoostpolder. De kust lijkt daarmede nog redelijk wolvenvrij. Hoewel ze snel kunnen gaan.. Enkele wolven werden plots in 1995 gemeld in "le massif du Carlit" (Pyrénées-Orientales). Genetisch bleken die verrassend Italiaans te huilen. Sindsdien vergroten ze hun territoir jaarlijks tot 50 kilometer in alle windrichtingen!

De VVD, duidelijk oververtegenwoordigd met jagende leden in het vrije veld, wil ze al afschieten! Met één gesignaleerd! Ik dacht meteen aan Australië. Waar ze honderdduizenden kamelen willen afschieten. Quelle tristesse, die prachtige dieren die zich daar zo ontplooien! Één-bultig, dromedaris. Sinds 1850 ingevoerd, door auto vliegtuig en spoorweg overbodig gemaakt.

Losgelaten verwilderd. Meer dan één miljoen naar schatting. Niet onomstreden dat getal. Wel te hinderlijk bevonden. Ze zouden het ecosysteem bedreigen. Onduidelijk in hoeverre zij zondebok zijn! Dat moet bijna toch op zo’n immens continent. Toch wil men massaal afschieten. Men tracht ons consumenten daartoe kamelenvlees aan te praten. Om hun massale uitroeiing te betalen. Maar de Aussies zelf happen nog niet.

Slagerij De Schrans uit Leeuwarden wil ons laten meebetalen. Met hamburgers hoog uit kamelenbulten vers in de aanbieding. Eigenaar Johannes Hoekstra weet alles van kamelenboeren&-scheten: ,,Elke kameel stoot jaarlijks een ton broeikasgas uit. Als de totale kudde van een miljoen dieren wordt geslacht, scheelt dat meer schadelijk gas dan het stilleggen van 300.000 auto's.’’!

Welnu, in Australië reden januari 2012 16.741.644 motorisch aangedreven voertuigen. Waarvan 12.714.235 personenauto’s. Dus hoezo 300.000 auto’s. Laat ze fietsen daar in dat gigantische dierenrijk. Waarbij auto’s trouwens maar een deel van onze emissies verzorgen!
Daarom: Friezen let op uw zaak!

Eigen import waarmee men moet trachten samen te leven! Wolven zijn bij ons historisch thuis. Wij en zij leven in één vloeiende natuur tot Wladiwostok.
Stalin trachtte ze uit te roeien. Hier zijn ze rond 1800 verdwenen. Tijdelijke terugtrekking. Flexibel in het kader van hun schier eeuwige trekbewegingen. Vele wolven liepen stuk op mijnen van het IJzeren Gordijn. Nu komen langzamerhand weer meer openingen naar het westen. Ze zijn in gans het voormalig Oostblok versterkt teruggekomen.

Om te respecteren! Dus VVD pas op! Of schrikken jullie van Berlijners die wolven op straat niet kunnen onderscheiden van herdershonden?
Wolven leven in roedels van circa 20 die 200 tot 2000 km² bestrijken. Problematisch worden bij wolvenbescherming onze boeren. Die zullen hun vee bij wolvendreiging vrijwel onophoudelijk binnen stallen. Waardoor wolven op zoek moeten naar alternatieven.

Ze zoeken het eerst dan in huisvuil. Willen we niet. Geeft zo’n rotzooi en is een vies idee. Dus gaan we landelijk alles in ondergrondse containers bergen. Waarna die arme wolvenbeesten weinig anders rest dan ons te nemen. Vette hapjes immers die ze al moeilijk konden laten staan.

Hoogtijd voor overleefstrategie. Wij hebben meer kegeltjes en minder staven in onze ogen dan wolven. Met hun ogen kunnen zij daarmee stukken beter in het donker zien. Wel met minder diepte. Beweging signaleren zij daarentegen weer veel scherper! Dat is super riskant voor ons! Daarom raad ik aan te leren in het donker buiten vooral niet te bewegen. Want dat ze snel zijn hoef ik u niet te vertellen.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=gpMQiyuVIJ8

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 13 juli 2013


Geplaatst in de categorie: natuur

3.8 met 5 stemmen 218Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
13 juli 2013
Mooi hoe je de wolfhysterie met de kamelenjacht in Australië vergelijkt. Verschrikkelijk hoe deze beide diersoorten als heksen worden opgejaagd. VVD-ers geven aan dat ze superieure wolven denken te zijn. Ik denk aan de roman 'Mens of Wolf' van An Rutgers-Van der Loeff. In ieder mens schuilt namelijk onbetwist een wolf en dus zouden we meer respect moeten tonen voor onze mededieren de wolven. Denk ook aan Sint-Franciscus, die vriendschap sloot met een wolf. Ik huilde vaak genoeg als een wolf en ik ken hun instincten maar al te goed. We zijn niet anders dan wolven. Rationele arrogantie wil ons dat vals doen geloven. Sorry, Jos, maar ik huil wel met de wolven! Las zelfs een boek met de titel "Ik huilde met de wolven".

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)