Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lot

Vrouwen hebben tot nu toe mijn lot bepaald. Of in ieder geval de belangrijkste invloed gehad op mijn leven en welzijn. Ik ben opgevoed door een alleenstaande moeder, ik heb een vrouw waar ik al lichtjaren mee samen ben. Mijn kapster, tandarts, een hele trits gezondheidswerkers: allemaal vrouwen. De twee keer dat ik voor een mannelijke baas mocht werken waren rampjaren. Mannen spelen tweede viool, een paar goede vrienden en een psychiater daargelaten. En wat die laatste betreft zat zijn kracht meer in de medicatie die hij voor schreef dan in zijn ballen.

Maar er zit een verandering aan te komen, dat voel ik. Als een soort tijdbom zit hij verstopt in mij. Hij tikt niet echt, hij zwabbert een beetje en dat is het probleem. Dat was een paar jaar terug al te zien op de echo van mijn hartkleppen. Bij het pompen van het hart stroomt bloed terug de linkerboezem in, wat niet de bedoeling is. Bij een gezond iemand – in mijn geval – hoeft dat geen klachten op te leveren. Op termijn kan het wel een probleem worden. Vroeg of laat opereren is dan een oplossing. Laat of niet opereren is een risico. Snel opereren betekent gezond het ziekenhuis in en dan doodziek hopen dat je met een half jaar weer de oude bent. Mijn cardioloog - een man - weet het niet. Maar in het Universitair Medisch Centrum Utrecht loopt een onderzoek naar het wel of niet opereren in dit soort gevallen. Deze arts en onderzoeker – een vrouw – kan mij wellicht verder helpen.

Het onderzoek is vrij simpel. De ene groep patiënten wordt geopereerd, de andere groep niet. Dan kijken wie het langst leeft en gezondst blijft. Daar komt het op neer. Niet een man, niet een vrouw maar het lot bepaalt tot welke groep ik behoor, als ik aan het onderzoek mee doe. Over 10 jaar weet ik wat de beste keus zou zijn geweest. Maar ik mag nú kiezen. Of niet en het lot laten bepalen wat er met me gebeurt.

Ik beloof u: wordt vervolgd. Een betere cliffhanger kan ik op het moment niet bedenken.

Schrijver: de Thuistoerist, 18 november 2013


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.2 met 10 stemmen 371Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jacob
Datum:
18 november 2013
De laconieke stijl, bij zo'n zwaar onderwerp, bevalt mij zeer.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)