Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vergeten groente

Als mensen horen dat ik een moestuin heb, kun je er gif op innemen dat ik antwoord mag geven op twee vragen. 'Zeker veel lekkerder?' En: 'Veel gezonder toch?' Het zijn eigenlijk geen vragen maar in graniet gehouwen statements.

'Van de boer', 'biologisch', 'je eigen teelt' staat op een voetstuk en de stadsboer kan al helemaal niet meer stuk. Ik beaam het meestal. Een in de schoot geworpen reputatie gooi ik niet op de composthoop. Waarom zou ik? Maar het is natuurlijk grote kolder. Ok, ik spuit geen gif, gebruik alleen regenwater en zo min mogelijk mest uit de bio-industrie. Maar is het gezonder? Herken ik in een blinde smaaktest mijn eigen groenten? Ik ben bang van niet. Zeker niet allemaal. Het voelt vooral beter. Toch maak ik graag één uitzondering. Voor snijbiet.

Zelfs in populaire kookprogramma's en supermarkten die hip willen doen met ’vergeten’ groenten als pastinaak en schorseneren, komt snijbiet er bekaaid vanaf. Snijbiet is het klasgenootje dat met gym als laatste gekozen werd. Het kruidenpotje achterin het keukenkastje. Je beste compilatiebandje ergens op zolder, omdat het zonde is om het weg te doen. Ten onrechte.

Snijbiet is puur. Snijbiet is prachtig. Alleen de naam al. Snij-biet. Punt. Het is niet te verkleinen, een meervoudsvorm is niet nodig, net zo min als een lidwoord. Moestuin en Warmoesstraat danken hun naam aan de oorspronkelijke naam voor snijbiet: warmoes. Bomvol ijzer en vitamine K. En dan die gekrulde vorm van de bladeren, de feestelijke kleuren, de aardse smaak! Ergens tussen andijvie en spinazie in. Van welke groente heb je het langste profijt, van de zomer tot zelfs voorbij de eerste nachtvorst? Snijbiet. Wat groeit vanzelf weer aan? Snijbiet. Welke groente laat zich het makkelijkst wassen? Snijbiet. Hoe kinderlijk eenvoudig is het om snijbiet klaar te maken? Jonge blaadjes gaan in salades. De rest snijden, wokken, klaar. Snijbiet combineert lekker. Snijbiet is het groene, gele, rode, paarse en nog nagenoeg onontdekte goud van de moestuin. De Duitsers noemen het niet voor niets Mangold.

Topchef Robert Kranenborg pleitte ooit in het tv-programma DWDD University voor minder vaak vlees eten en meer gebruik van lokaal geproduceerd voedsel. Snijbiet past daar naadloos in. De reden waarom we zo weinig horen van snijbiet is zijn vergankelijkheid. De supermarkten willen er niet aan omdat snijbiet kort houdbaar is. Dat is pas idioot. Snijbiet is niet vergeten, het is de meest genegeerde groente.

Ik wil eerherstel voor snijbiet. Onmiddellijk. Snijbiet voor kerst. Hol naar de biologische kerstmarkt of vraag je supermarktmanager er naar. Of koop een zakje zaad en kweek het zelf. Zes maanden culinair genot. Voor nog geen anderhalve euro.

Schrijver: de Thuistoerist, 16 december 2013


Geplaatst in de categorie: voedsel

4.0 met 5 stemmen 398Er zijn 6 reacties op deze inzending:

Naam:
Peter
Datum:
29 december 2013
Email:
Pmaf57hotmail.com
Inspirerend verhaal, snijbiet .... Ik ga er een plekje in de tuin dit voorjaar voor inruimen.
Naam:
Kees de Boon
Datum:
18 december 2013
Groenten zijn inderdaad het nieuwe vlees. Ik kan mijn eigen groenten ook niet altijd onderscheiden met die vanuit de winkel. Toch lukt het me aardig, want een vers snijboontje of een pieper binnen het uur van oogst op je bord: dat proeft iedereen wel. Daar hoef je geen culinair expert te zijn.

Over groente als trend schreef ik het volgende: goo.gl/01RP4F


twitter@keesdeboon
deboon.blogspot.nl
Naam:
Rob
Datum:
17 december 2013
Email:
r.wiering1upcmail.nl
Verschil of geen verschil, ik reik bij deze toch nog 'de gouden aardappel' van 2013 uit voor de aardappels die van jouw moestuin afkomstig waren!
Naam:
de Thuistoerist
Datum:
16 december 2013
ik pas.
Naam:
Léon
Datum:
16 december 2013
Vorig jaar kocht ik in Duitsland een zakje Mangold-zaad voor €0,19 en kreeg daarvan een onuitputtelijke oogst aan snijbiet.

Naam:
mobar
Datum:
16 december 2013
Ik heb de snijbiet leren kennen als een nuchtere groente van de koude grond, met een smaak om nooit te vergeten. De snijbiet is overigens behoorlijk bekend bij moestuinhouders.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)