Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Afhaken is de kunst

Kerstmis vrede, daarom vandaag twee schrobberingen. Voor twee senioren die hun plaats niet weten. Ernstig misplaatst ouderengedrag!
Nu de pensioenfinanciering opspeelt valt meer voor de hand liggend misbruik minder op. Van ouderen die blijven zitten op plaatsen waar jeugdige dynamiek en/of gerijpte middelbare ervaring gevraagd worden.

Neem Ferry Mingelen geboren 13/12/1947. Journalist die jarenlang reeds doorstroom blokkeerde met politiek poldergeneuzel. Waren wij blij dat Ferry parlementair Den Haag duidde zonder van eigen standpunten blijk te geven? Zeker heeft Ferry verdiensten. Speciaal voor politiek minder geschoolden. Wel met betutteltoontje. Wat meer telt is dat DE MAN namens de publieke omroep eerste rechten had. Hét spreekpunt namens ons tegenover regeerders. Daar maakte hij te weinig van waar. Mingelen bedreef formeel neutraal beleefd, bang voor enige aanstoot, journalistiek.

Hij denkt echt dat hij een schat verbergt. Namelijk zijn politieke keuze. Maar Ferry, compleet oninteressant! Van belang was jouw politieke opstelling als journalist. Niet partijpolitiek, nee wakkerheid en engagement! Die vragen hadden moeten ingeven om mee helpen politiek te maken. Wat heb je weinig substantieels gemaakt van die baan! Met je koudwatervrees.

Nu ga je ook nog doorduiden bij Pauw en Witteman. Wat een armoei voor de VARA. Wie Mingelens interviews doorneemt wordt tot een tweeledige conclusie gedreven. 1. Hij wil geen afscheid omdat-ie niet 'gewoon' thuis wil blijven. 2. omdat hij gruwt van het vooruitzicht voor zijn jonge kinderen te moeten zorgen.

Met een veel jongere vrouw hertrouwd, nog steeds niet met zijn tijd meegegaan. Zijn generatie verleende nog veelal monddienst aan wat in die van zijn vrouw al norm is: gedeelde zorginvulling. Ferry doet zelfs het eerste niet. De VARA, progressief zogenaamd, gaat zijn escapistisch hanggedrag op het Binnenhof subsidiëren! Help!

De andere heet Guus Hiddink. Geboren 08/11/1946. Eerst profvoetballer daarna voetbaltrainer. Bij PSV, Valencia, Nederland, Turkije etc. Vulde zijn zakken in 2012/13 bij Anzji Machatsjkala in Dagestan. Eigenaar ene Kerimov, steenrijk maar hoe weet niemand. Zou sociaal zijn omdat hij jongens van de Kaukasus een kans zou geven. Zwaaiend met flappen haalde hij daarentegen vedetten binnen die in 2013 weer konden vertrekken. Kerimov had geen zin meer.

Hiddink was als eerste weg. Guus zit altijd dicht op belendende poenige besliscentra. Hij verdiende wit 2,4 miljoen per maand. We dachten: Guus Geluk is bij het scheiden van de markt geen dief. Van de eigen portemonnee.

Maar nee. Ineens duikt de 67jarige weer op. Bracht zichzelf in zijn Telegraaf-column ter sprake. Zou genoemd zijn als kandidaat-bondscoach. Door wie bleef onvermeld. Guus coachte nooit naar Nederlands model. Meer Zweeds ijshockeymodel. Niet vanzelfsprekend dus.
Guus hield zijn balletje weer in de lucht. Nu officieel opvolger Van Gaal. Dit blijkt achteraf al september bekokstoofd. Vier jaar blokkeert Guus de weg. Terwijl van 65+ menselijkerwijs niet meer valt te verwachten wat een bondscoach brengt. Senior blokkeert jonge bekwame mensen in hun ontwikkeling.

Samenzwering. Schande! Kan hij niet stoppen vanwege zijn jonge vrouw? Wat ontbreekt is het wijze inzicht dat op tijd plaats maken ook levensdoel is.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 21 december 2013


Geplaatst in de categorie: tijd

4.0 met 11 stemmen 213Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
21 december 2013
Mooi schurende column over de actualiteit. Met herkenbare opvatting over zitvlakken van senioren op gevestigde posities. Geestige inspiratie voor snel beledigde babyboomers.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)