Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

januariblues

Velogns Eeglnse odnerzerkoes makat het niet uit in wleke vglodroe de ltetres in een worod saatn. Het eigne baneglrije is dat de ersete en de ltstaae op de jstuie palats satan.
Eveneens blijkt uit onderzoek dat buschauffeurs in hun vrije tijd met hun eigen auto onbewust stoppen bij bushaltes.

Dat is gewoontegedrag. Ik betrap me er zelf ook op. Ik was boos op de NS toen ik voor mijn dagelijkse reis moest gaan in- en uitchecken. Maar binnen een maand zit het 'in je systeem.' Vakantie ondermijnt deze conditionering, zeker de kerstvakantie. Dat weet je als je na zo’n break op het station geirriteerd terug moet naar de ov-checkpaal. Als je het grauwe kantoormonster ziet dat ook in het nieuwe jaar klaar staat om het laatste sprankje vrijheidsdrang uit je te zuigen, dan weet je dat de januariblues je bij de strot heeft. Vandaag begint de derde week van het jaar. De lastigste week van het jaar om mentaal door te komen, blijkt ook uit onderzoek.

Om het er extra in te wrijven lag ter inspiratie het boek 'Dromen Durven Doen' al onder de kerstboom. Op mijn nachtkastje ligt 'Een Meisje Een Droom.' Het verslag van zeilmeisje Laura, die op haar 16e een soloreis rond de wereld voltooide. Eerder schreef ik op deze plek over haar droom. Een hachelijke onderneming, vond ik toen nog. Interessant is de strijd die ze heeft moeten leveren vóór deze onderneming. Een gevecht met regels en de overheid – het monster – om toen als dertienjarige die reis te kunnen maken.

Laura leerde eerder zeilen dan lopen. Ze verbeelde als achtjarige in haar bootje op een Hollandse, winterse plas dat ze de op de Grote Oceaan zat. Zes jaar later dóet ze het. Daar gaat het boek over. Ik zeilde niet toen ik acht was. Ik las. En ik droomde van zeilen over de oceanen, maar ook van ridders, paarden en kastelen. Net als Lenny Vries, een Surinamer die naar Nederland kwam, hier een schip kocht en er een kasteel op bouwde. Geen lucht- maar een waterkasteel. Nu leeft hij zijn droom als ridder op zijn museumschip Vlotburg. Mèt paard.

En wat doen jij en ik? Vertellen we meisjes als Laura dat het eigenlijk niet mag, of dat het niet kan? Vertellen we Lenny dat ridder zijn op een boot een idioot idee is? Hoe zit het met onze dromen? Gaan we door op de automatische piloot, met of zonder droom? Alles went ten slotte. Of laten we ons door een zestienjarige zeilmeisje of een Surinaamse ridder inspireren om 'onze hartewens te leven?' Nog 27 dagen om daar goed over na te denken, want het is de Maand van de Spiritualiteit. Het thema is 'Lichter leven.' Misschien helpt het om de januariblues te verdrijven. Of hij slaat nog harder toe, dat kan ook. Maar wie weet is dat wel het begin van iets.

Schrijver: de Thuistoerist, 13 januari 2014


Geplaatst in de categorie: filosofie

2.7 met 3 stemmen 331Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)