Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Waar heeft de PvdA het pak slaag aan te danken

Waar heeft de PvdA zijn grandioze nederlaag aan te wijten?
In de eerste plaats niet aan haar bestuurders, niet aan haar raadsleden. Dat kan niet, want het is niet denkbaar dat deze mensen die vier jaar geleden door de kiezer nog wel goed genoeg bevonden werden, nu, allemaal en dan ook allemaal (op een enkeling uit Eijsden-Margraten, Mook en Middelaar en Venlo na) volledig uit de gratie zijn geraakt. Als dat hier en daar was gebeurd, dan kan dat aan de betreffende mensen liggen, maar als het landelijk is, moet er toch ook een landelijke oorzaak zijn.

Dus dat Hilhorst opstapt, begrijp ik wel, maar Amsterdam heeft het relatief niet slechter gedaan dan andere gemeenten. In die situatie opstappen is verantwoordelijkheid nemen voor iets waar je niet verantwoordelijk voor bent.

Dat het aan Diederik Samsom ligt, gaat me ook te ver. De man werkt zich een slag in de rondte en hij heeft misschien minder geëxcelleerd in de debatten dan in 2012, maar hij is toch werkelijk niet van het niveau Ad Melkert. De oorzaak ligt dieper.

Rob Oudkerk zegt dat het aan de ondermaatse aanpak van het Marokkanenprobleem ligt. Dat hebben we laten liggen, zegt hij, maar ook dat kan niet kloppen, want grote delen van Nederland kennen geen Marokkanenprobleem. Ik heb het ook weinig gehoord, op straat, waar we volgens Oudkerk zijn moeten.

Wat ik wel hoorde waren twee dingen.
Eén was het verhaal van een man die geen VOG-verklaring kon krijgen, omdat hij vijftien jaar geleden met een paar kameraden een groepje mensen gedegen in elkaar getrimd had, omdat die zijn vriendin hadden lastig gevallen en de politie er niets aan kon doen. Zei de politie. Maar toen hij er iets aan deed, was de politie er wel. Dat was op zich nooit een probleem voor hem, want hij had altijd in de asbest-opruiming gewerkt, maar door de problemen in de bouw was zijn werkgever failliet. Daarna was hij in de horeca gaan werken en die ging ook failliet en nu zat hij thuis. Hij kon bijna aan de slag in de beveiliging, maar hij kreeg geen VOG-verklaring.

De crisis dus. Dat maakte hem boos. Op allerlei dingen. Beloften die de woningbouwcorporatie niet was nagekomen. Er zat asbest in zijn huis en er werd niets aan gedaan. Hij wist dat het moest. Maar hij was ongeschoold (met zijn veertiende begonnen met werken) en had dus geen enkel idee hoe hij juridische stappen kon nemen om de corporatie aan het werk te krijgen. Hij kende wel een methode, maar die had hij vijftien jaar geleden toegepast en dat wilde hij eigenlijk niet weer doen.

Het was dus de crisis. En de belofte van de politieke partijen dat er niemand aan de kant zou staan. Hij zou nu niet stemmen, want hij kon niet PVV stemmen. ‘Die maken er helemaal een zooitje van, maar misschien begrijpen jullie het dan.’ Zei de man. Hij was wanhopig. En de politiek hielp hem niet. Het is crisis. Er moet bezuinigd worden. En hij was wanhopig.

Het tweede punt kwam van een vrouw. Zij stemde niet. ‘Dat begrijp je toch wel,’ zei ze. ‘Ik werk in de zorg, als je het dan nog niet begrijpt’. Ze was doodsbenauwd voor de volgende bezuinigingsronde. Er was al veel te veel bezuinigd op de zorg. Ze had gehoord dat iedereen die echt zorg nodig had, wel zorg zou krijgen. Maar de mevrouw die dat zei, vertelde er meteen bij dat zij er voortaan niet meer over zou gaan. Dat zouden de gemeenten gaan doen. ‘En die hebben geen geld, en die weten er al helemaal geen donder van.’ Ze had een hekel aan de managers en de toezichthouders die alles controleerden.

En ze vreesde voor haar baan. Zij was wanhopig. En de politiek maakte er een zooitje van. Het is crisis en er moet bezuinigd worden. En zij was wanhopig.

En het had twee keer niets met Marokkanen te maken.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 maart 2014


Geplaatst in de categorie: politiek

3.3 met 3 stemmen 1.466Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Jan R. Lunsing
Datum:
27 maart 2014
Email:
janrlunsinghome.nl
@mobar: Samsom heeft heel weinig beloofd. Hij heeft, en daar was ik blij mee, een heel realistische campagne gevoerd. Er zijn wel verwachtingen gewekt. Die verwachtingen heeft hij niet ingelost.

Of kunt u aangeven welke beloften Samsom niet heeft ingelost?

@Joanan: Inderdaad.
Naam:
mobar
Datum:
27 maart 2014
Hilhorst heeft meerdere bestuurlijke fouten gemaakt. Samson heeft zijn verkiezingsbeloften niet ingelost.
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
27 maart 2014
Volgens jou was het banenverlies en angst om banen te verliezen. Zeg maar bestaansonzekerheid. Gevolg van de crisis.
Maar ik denk dat de meeste ex-PvdA-ers zat zijn van de slappe houding van hun politieke vertegenwoordigers, wat ook nog eens tot uitdrukking komt in hun onzichtbare compromishouding binnen het huidige kabinet. Voor oprechte socialisten is het hardop vloeken tegen de grondbeginselen om samen te heulen met de rechtse arrogantie!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)