Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hou moeders erbuiten!

Het WWF (World Wildlife Fund / Wereld Natuur Fonds) pakte 5 juni Wereld Milieudag vele nieuwe soorten uit. Van de Mekongregio. Waar natuurvorsers sinds enige jaren binnen mogen. Wie dacht de planeet is nu welbekend krijgt zijn trekken thuis. Neem Phallostethus cuulong, vismannetjes met penis aan het strottenhoofd. Het geslachtsorgaan van vrouwtjes zit onder de kin.

Of Vietnamees water waar planten op vis blijken te lijken. De orchidee Bulbophyllum salmoneum lijkt sprekend zalm.
Spin ‘sinopoda scurion’ heeft geen acht ogen zoals alle jachtkrabspinnen. Neen zelfs niet één. Ook naar de evolutie gevoegd voor levenslang in volstrekt duister. Jachtkrabspinnen in andere duistere grotten hinken er achteraan met twee respectievelijk vier ogen. Zullen zij de evolutionaire verblinding nog halen?

Tijd voor vraagtekens. Zijn dit wel ontdekkingen? Dan bedoel ik niet eens de ‘Channa longistomata’ vis met slangenkop vol gepunte rooftandjes in Vietnam? Die vrij ademend over land loopt. Niet op pootjes maar vinnen. Die was al bekend sinds 2008 als menseneter in Brits Lincolshire. Door onbekenden uitgezet. Niet dood langs de weg zoals onze wolf. Maar springlevend in de Witham-rivier. Eerder (2002) bestreden in de USA. Door sluipschutters. Ook daar zonder afzender.

Nee, is het niet vooral hopeloos achterlijk om soorten die gewoon bekend zijn bij de mensen thuis aldaar als nieuw te presenteren? Neem 'Helen’s vliegende reuzenkikker', ‘Rhacophorus helenae’. Ziet er niet uit, lijkt wel in elkaar geknutseld door een amateur. Kan evenwel 15 meter vliegen. Door ‘ontdekker’ Dr Jodi Rowley nota bene naar haar moeder Helen (in Kansas) genoemd. Doldwaas toch. Hou je moeder erbuiten. Alsof de 9.000.000 inwoners van de naburige metropool Ho Chi Minhstad van niks wisten!
Of Griffin’s vleermuis met sensationeel bladvormige neus. Afzichtelijk dan wel een hele opgaaf te nomineren voor de schoonheidsprijs. 'Hipposideros griffini.' Griffin was een Amerikaanse vleermuizengeluidsexpert. Respectabel maar we debiliseren de Vietnamezen uit naam van de wereld.

Betrekkelijke uitzondering is Cambodja’s Orthotomus chaktomuk, snijdervogelsoort. Vondst wordt in natuurkringen gevierd als de bijzonderste. Toevalstreffer te Phnom Pen. Er werd gezocht naar vogelgriepvirus. Chaktomuk in Khmertaal betekent ‘Viergezichten’, een plek waar drie stromen samenkomen. Duidelijk niet zo normaal als de vliegende eekhoorn, Biswamoyopterus Laoensis. Die werd ontdekt op een wildvleesmarkt in Ban Thongnami, Laos.

Ook deze gevallen worden als ontdekkingen voorgesteld. Terwijl bescheidenheid zo onderhand wel eens zou passen. Uiteraard geeft WWF ze publiciteit voor nobele doeleinden van milieu. Toch vrees ik dat benoeming extra bedreiging oplevert. Als steeds. Hordes toeristen met lantaarntjes priegelend in Indochinese grotten. Doodsteek voor ‘sinopoda scurion’. Superspannende natuurreizen.

Misschien kan wat resteert aan vrije natuur beter geen naam hebben.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 7 juni 2014


Geplaatst in de categorie: natuur

4.0 met 5 stemmen 191Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Eelt
Datum:
7 juni 2014
Email:
a.renselaarsimpc.nl
Dat hele gedoe met die dieren kan mij niets schelen.
Nog nooit ben ik zwetend wakker geschrokken door de gedachte dat er weer een dier was uitgestorven.
Als de mens uitsterft is er van mijn kant ook geen bezwaar tegen.
Het is zo'n mooie zin: 'De aarde was woest en ledig.'
Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
7 juni 2014
Een boeiende, globale opsomming van vreemdsoortige, gemuteerde dieren.
Die Vietnamese menseneter vind ik echt heel eng!, hebben de Amerikanen daar zo recent nog op gejaagd?
Bij vissen zitten de penis en de vagina soms wel op heel merkwaardige plekken!
Het is een ratjetoe om maar te kunnen overleven en dan te bedenken dat het bij de mensensoorten nog veel gecompliceerder is!
Maar de variaties bij dieren tonen wel aan, dat we niet alleen voor de verschillen tussen dieren respect moeten hebben, maar daarnaast evenveel, zo niet meer, voor de uiterlijke en geestelijke verschillen tussen de miljarden mensen!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)