Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vliegende mieren

Geuren roepen razendsnel een herinnering op omdat de geurreceptoren in je neus in verbinding staan met je oude hersenen. Maar vliegende mieren doen dat nog veel sneller. Donderdag 3 juli 2014 was het weer zover: de massale exodus van miljarden vliegende mieren op weg naar de snavels van merels, meeuwen, spreeuwen en leeuweriken. En bij het zien van het eerste exemplaar was ik in een fractie van een milliseconde weer terug in mijn jeugd. Geur van geteerde bielzen, geluid van grasmaaiers, dansende muggen in de avondzon. Een leven van niets aan de hand.

Als kind leef je dicht bij de grond. Sterker nog, je zit er vaak met je billen op en als dan de dag van de vliegende mieren is aangebroken heb je dat als kind meteen in de gaten. Wat is dat toch met die beesten? Ze komen allemaal tegelijk; wie bepaalt dat? En wat ik mij altijd heb afgevraagd: Zijn vliegende mieren, mieren die kunnen vliegen? Of gaat het om een heel andere soort? Op school werd er verteld over giraffen, ijsberen en zeepaardjes. Vliegende mieren kwamen nooit ter sprake. Was dit door de overheid zo bepaald? Waarom werden wij als kind niet voorgelicht over vliegende mieren?

Voor het antwoord kan ik natuurlijk google raadplegen en dan krijg ik een antwoord waarvan ik aanneem dat het waar is. Maar wat weet ik nou zelf van vliegende mieren? Gewone mieren zijn hele schone beesten en dragen nooit ziektes bij zich heb ik ooit onthouden. Geldt dat ook voor vliegende mieren? En waarom dat massale uitvliegen? Ik moet altijd weer denken aan Pearl Harbor bij zo’n exvasie. Zou het de plotselinge stijging van de temperatuur zijn zoals dat in overdrachtelijke zin op 7 december 1941 ook het geval was? Of komen die kamikazediertjes altijd tevoorschijn als mercurius in benedenconjunctie staat?

Ik weet zo goed als niets over de vliegende mier, het beestje dat eenmaal per jaar alle aandacht naar zich toe weet te trekken. Misschien is het wel een gereïncarneerde gewone mier die na een goed leven een hogere vorm heeft aangenomen. Ik heb werkelijk geen idee. Als kind vroeg ik mij dit natuurlijk helemaal niet af. Die vliegende mieren wáren er gewoon. Net als regenwormen en meisjes. Maar vandaag voelde ik mij voor het eerst overvallen. Plotseling waren ze er. En ze namen me mee naar mijn jeugd.

Vliegende mieren zijn gevaarlijke beesten; ze doen aan mindfucking. Ik ben helemaal niet terug geweest in mijn jeugd. Dat wilden ze mij doen geloven. En als beesten je iets willen doen geloven dan moet je heel erg oppassen.
Lees de krant er maar op na.

Schrijver: Marcel Harmsen, 4 juli 2014


Geplaatst in de categorie: dieren

3.1 met 7 stemmen 202Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
4 juli 2014
Mooi beschreven en soepel gelezen. Tja, overleven is hun kunst, ook al sterven ze direct na de bevruchting van de koningin, net als bij bijen. Vooral je laatste alinea is beregoed.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)