Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zonnebloem

Enkelen van u zijn waarschijnlijk op vakantie. De sleur achter u laten en lekker ertussen uit. De kinderen op de achterbank op weg naar de zon en de camping of hotel.

Frankrijk blijft vakantieland nummer één. Volstrekt logisch, want de diversiteit aan landschappen binnen één land is bijzonder. Middellandse zee, Atlantische Oceaan, de Alpen, de Pyreneeën en alle diverse Gorges en landschappen in het binnenland.

Uniek.

Wat me ook opvalt zijn de gewassen in het land. Veel tarwe en maïs zoals we dat ook veel in Nederland zien. Daarnaast wijnranken en massa's zonnebloemen. Ook de olijfbomen en vruchtenbomen. Niet alleen het landschap is divers, ook wat daarop verbouwd word.

In de buurt van Orange kreeg ik een vreemde gedacht. Ik lees graag de plaatsnamen op de borden die aan de weg staan. Het geeft me het gevoel dat ik elke afslag wat leer. Soms spreek ik ze hard op uit om ze te proeven. Zoals de wijnen.

'Arles' stond er op een bord. Het bloed in mijn lichaam ging sneller stromen. Want behalve in Frankrijk, betrad ik nu ook het land waar Vincent van Gogh had gewoond. En gewerkt natuurlijk.

Hard gewerkt.

Want hoe wereldberoemd zijn schilderijen nu zijn, zo moeilijk verkocht hij ze toen hij zelf nog leefde. Een arme sloeber was het. En alleen mensen zonder echt verstand van kunst kochten zijn schilderijen. Ik zag Vincent al zitten met zijn interpretatie van de zonnebloemen. Als je eraan denkt is het ook niet echt commercieel om iets te schilderen, wat men in elk weiland ziet. En misschien probeerde hij de bloem wel levensecht af te beelden? Mensen moet hem uitgelachen hebben, terwijl hij naast kunstenaars zat die fotoachtige schilderijen konden maken.

Zonnebloemen.

Ik moest er een beetje om glimlachen. Maar toen bedacht ik me dat het ook geniaal kon zijn. Wanneer de mensen overal zonnebloemen konden zien, zouden ze de schoonheid ervan niet meer waarderen. Door deze anders af te beelden, op een bijna kolderieke manier, was het mogelijk om de pracht van de bloem opnieuw te waarderen.

Vooruitstrevend.

Ik besloot deze gedachte vast te houden. En mee te nemen naar elke Franse marché die ik ging bezoeken.

Op Vincent.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 3 augustus 2014


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.0 met 4 stemmen 170Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)