Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Zuurstofmasker

Onze Frans Timmermans heeft zijn mond voorbij gepraat en veel leed veroorzaakt bij MH17-nabestaanden omdat hij bij Pauw vertelde dat er een passagier is gevonden met een zuurstofmasker en dus bewust de aanslag en crash moet hebben meegemaakt.
Hoe is deze rel ontstaan?

Dat Frans Timmermans zijn uitspraak deed bij Pauw was natuurlijk helemaal niet toevallig. Pauw heeft te kampen met dalende kijkcijfers en Frans Timmermans is een PvdA politicus die het internationaal geweldig doet. Dat steekt op rechts.

De MH17-nabestaanden vormen helemaal geen groep en zijn dus als groep ook helemaal niet geraadpleegd. Natuurlijk is het zuurstofmaskerfeit iets waar je niet teveel bij stil wilt staan en zijn er een paar mensen erg van geschrokken, maar we weten allemaal al lang dat er slachtoffers zijn die geleden moeten hebben. Hoe pijnlijk ook, het gaat om openheid. Die wordt gegeven.

Hoe is het dan gegaan? Een spindoctor van de VVD heeft een redactielid van Pauw gewezen op de ijdelheid van Timmermans en getipt dat hij die avond beschikbaar was. Een subtiel, klassiek opzetje van Pauw’s redactie deed Timmermans zijn uitspraak doen. (Pauw: Het is toch niet zo dat… Timmermans: O nee? Weet u wel dat… etc).

Rechtse krachten. Zie ik spoken? Misschien. Maar de VVD wordt voortgestuwd door Europa die wil dat wij ons begrotingstekort onder de 3% krijgen.
Hans Spekman van de PvdA wil een activistischer koers en ligt binnenkort op ramkoers met Diederik Samsom die geen touwtjes meer vindt waar hij aan kan trekken. Daar gaat, tot vreugde van de VVD, heel veel energie in zitten. De PvdA ligt op zijn gat en de kiezers lopen weg. En wat zegt de VVD? De PvdA is een welwillende en constructieve coalitiepartner waarbij de kiezers wel weer terug zullen keren. Dat kan je alleen maar zeggen als jezelf de baas bent.

Mark Rutte zal de geschiedenis ingaan als een briljant strateeg. Hij lacht niet voor niets zo veel en zo nadrukkelijk. De PvdA is ingekapseld en verlamd, de spindoctors doen hun verborgen en uiterst efficiënte werk en ondertussen worden gemeentes, die lagere overheden waarvan 17% nog met Windows XP werkt, opgezadeld met zorgtaken die ze niet aankunnen. Mag je raden wie daarvan straks de schuld krijgt.

Het zal me helemaal niets verbazen als over acht jaar blijkt dat de bezuinigingen en decentraliseringen ‘met de kennis van nu’ helemaal niet nodig waren. Rutte is dan weg, die zit dan hoog en droog bij Shell of waarschijnlijker nog bij Unilever op een hoge positie in een hoog gebouw waar zijn lach andermaal uit een open raam over ons land klinkt. Ik zou keihard meelachen als het allemaal niet zo pijnlijk was.

Schrijver: Marcel Harmsen, 10 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 6 stemmen 169Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
10 oktober 2014
Gewaardeerde mede Dagcolumnist Marcel Harmsen pakt de actualiteit als onderwerp. Deze prima keuze wijkt enigszins af van zijn bijdragen tot op heden, als ik het goed zie. Resultaat is een tot nadenken stemmende column.
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
10 oktober 2014
Email:
gabrielamommersyahoo.com
Ik ben ervan overtuigd dat er allerlei zaken achter de schermen gebeuren om ons kijkers en kiezers te manipuleren. In dit geval lijkt het me een opzetje om wellicht de kijkcijfers van Pauw op te krikken, maar misschien nog meer om Timmermans even een kopje kleiner te maken.
We gunnen elkaar in dit kleinzielig denkende land een ander mens immers zijn succes niet. Hij werd afgelopen zomer opeens met afstand de populairste politicus. Daar worden veel mensen in Den Haag onrustig van. Ook binnen de eigen partij van Frans. Die glans van afgelopen zomer is er nu af, zo meldt het journaal. En het Binnenhof kan weer rustig slapen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)