Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Piet (1)

Nog even en dan komt Sinterklaas met zijn Pieten er al weer aan. Alle Goedgelovigen onder ons zetten dan hun schoen, zijn extra lief en hopen sinterklaasavond een cadeautje uit te kunnen pakken. Dat is de kern van het feest.

Want een feest, dat zou het moeten zijn.

Maar misschien dat we nu beter over het Zwarte Pieten Debacle moeten spreken. Want zoals we vorig jaar hebben geleerd is Zwarte Piet niet meer van deze tijd. Toen mocht Piet nog met hakken over de sloot mee met de Sint. Dit jaar wordt dat schier onmogelijk.

Ik las dinsdag dat Sinterklaas in Gouda aankomt dit jaar. En Sinterklaas wordt daar vergezeld door Stroopwafel- en Kaaspieten.
Na het lezen van dit nieuws hoorde ik mijzelf zeggen:
'Stroopwafel en Kaas?'
'Stroopwafel- en kaaspieten' zeiden mijn hersens terug.
'Maar.. maar,' hoorde ik mijzelf stamelen, 'krijgen ze ook rugnummers en reclame op de mouwen?'
'Nee' antwoordden mijn hersens, 'maar het lijkt mij een goed idee om dit met de Burgemeester van Gouda te delen!'

Na een diepe zucht gingen mijn gedachten uit naar al die jonge moeders. Een maand lang doen ze hun best om om hun kinderen te laten geloven. Lekker het sinterklaasverhaal nog even voorlezen wanneer het bedtijd is. En wanneer dochter of zoonlief ligt te dromen van de mooiste cadeaus, tijdens het acht uur journaal de volgende hindernissen vernemen.

Nu ik woensdag vernam dat er ook nog gedemonstreerd mag worden bij de intocht ben ik het spoor helemaal bijster. Ik zie mama en papa voor de televisie met de kinderen. Het gezellige familiefeest van december is niet meer. Een Kaaspiet, demonstraties tijdens de intocht, discussies en negatieve publiciteit voor een kinderfeest.

Een kinderfeest.

Ik stelde mezelf nog één vraag: 'Wordt het nu niet eens tijd, dat we in Nederland nuchter blijven en normaal gaan doen?'
Mijn hersens bleven stil.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 19 oktober 2014


Geplaatst in de categorie: feest

2.0 met 4 stemmen 156Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 oktober 2014
Die acht afwijkende Pieten in kaas- en stropwafelstijl vallen nauwelijks op tussen de andere 192 Zwarte Pieten! Mag er op die feestdag echt gedemonstreerd worden? Dat is werkelijk bizar en kindonvriendelijk! Volgens mij zijn de Zwarte Pieten haters stuk voor stuk als kind gediscrimineerd en projecteren ze dat op een onschuldig volksfeest! Die starre, drammerige, overdrijvende, intolerante volksfeesthaters dreigen de gespannen vreugde van vele kinderen te verpesten, omdat ze zo kleingeestig en muggenzifterig zijn! Bovendien is knechtschap en nederigheid een deugd, dus wat bazelen die gefrustreerde zielenpieten!...
Als Gouwenaar zal ik er persoonlijk op toezien, dat er nergens onnodig kindervreugde wordt vertrapt door hysterische quasi-discriminatie-activisten! De slavernij is, alle Pieten nogaantoe, allang afgeschaft, die Pieten-haters zijn het die de klok onzinnig terugdraaien door een onschuldig folklore-feest zwart te maken! Ze moeten zichzelf de Zwarte Piet toeschuiven en zich van top tot teen schamen. Ze duperen onmondige kinderen! Die het toch al niet gemakkelijk hebben vandaag de dag!... Zwarte Piet is gewoon Zwarte Piet.
Wat een opgeblazen, decadent, verwend gezeik zeg, alsof er in de wereld niet ergere dingen gaande zijn?!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)