Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lezen

Nederland Leest.

Althans, dat hoopt het CPNB. Dat is de promotor van het Nederlandse boek. En om dit zo spectaculair mogelijk kracht bij te zetten, vliegt niemand minder dan Maarten 't Hart van bibliotheek naar bibliotheek.

Per helikopter.

Verder wordt op deze dag gratis een roman uitgedeeld. En niet zomaar een roman! 'Een vlucht regenwulpen' wordt gratis via bibliotheken gegeven. Geschreven door diezelfde Maarten 't Hart. Een goed voornemen natuurlijk en een leuke manier om aandacht te vragen voor het geschreven woord.

Alleen is dit boek een bestseller uit 1978. In 1981 werd er ook nog een film van gemaakt. Er zijn inmiddels anderhalf miljoen exemplaren verkocht van deze stokoude roman.

Maar is dit nu de manier om het moderne boek te promoten? Halen we op deze manier niet-lezers over, om boeken te gaan kopen? Door een boek van het einde van de jaren zeventig uit te gaan delen? In bibliotheken ook nog?

Veel vragen.

Bibliotheken worden doorgaans alleen nog bezocht door boekenwurmen. Tegenwoordig meestal vijftig plussers. Een groot gedeelte van hen zal het boek ook wel gelezen hebben. Hoe kon het anders zo'n groot succes zijn? De bibliotheek blijft een vreemde plek om lezen te gaan promoten. Het voelt voor mij hetzelfde aan als een nachtje vakantie aanbieden op een vakantiepark. Om mensen over te halen vaker naar een vakantiepark te gaan.

En fin.

Als ik dan verder lees welke bibliotheken Maarten gaat bezoeken. Bent u weleens in de bibliotheek van Schagen geweest? Weet u überhaupt waar dat ligt? Of de bibliotheek in Vriezenveen. En wat denkt u van Geldrop? Vooruit, Leiden wordt ook nog aangedaan.

Misschien wordt het toch eens tijd om een modern boek uit te delen. Een soort boekenweekgeschenk, maar dan een echt cadeau. Jonge mensen aanzetten tot lezen, in plaats van neuzen op de telefoon. Bijvoorbeeld in Utrecht op het Centraal Station, in Maastricht in de binnenstad en in Groningen op de Universiteit.

En ik wil het wel schrijven.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 2 november 2014


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.0 met 2 stemmen 156Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
2 november 2014
Inderdaad verbazingwekkend, dat de bejaarde Maarten zich als een popster op Koningsdag laat rond helicopteren. Hij signeerde zijn bestseller alsof hij het onlangs geschreven had. Hij vond de opkomst ongekend. Ook ik vond die hoge belangstelling ongekend. Het meegaan in een hype. Alsof de literatuur bij die onnozelingen nooit verder is gekomen. Ik vond de seksscenes in de film ook maar matig/preuts, dus calvinistisch. Misschien moet er een herfilming komen met Carice van Houten als oogappel van Maarten. Is 'Blauwe Maandagen' van Arnon Grunberg al eens uitgedeeld?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)