Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vinyl

Gisteren was het Record Store Day. Winkels die cd's, dvd's en vinyl verkopen organiseerden activiteiten zoals live muziek. Daarnaast waren er bijzondere uitgaves te koop van een aantal muzikanten. Dit alles om de verkoop van muziek te stimuleren.

Omdat ik graag muziek luister en één van de betere muziekzaken in het land in mijn woonplaats heb, stapte ik gisteren op de fiets. Aangekomen zag ik dat er zelfs een cameraploeg actief was in de winkel om een band te filmen die aan het optreden was. Bijzonder aan deze winkel is de grote hoeveelheid cd's in het assortiment.

Maar het meest bijzonder is de comeback van de LP.

Om te beginnen praten we niet meer over een langspeelplaat, maar over Vinyl. Ten tweede worden veel nieuw uitgebrachte albums ook weer op Vinyl aangeboden. Bij mijn platenzaak tref je meteen aan je rechterhand meterslange bakken met alleen maar nieuwe platen.

Ik ben een tiener uit de jaren negentig. De muziek uit die tijd heeft mij mede gevormd. Het was de tijd waarin de cd-speler werd geïntroduceerd. Mannen zoals mijn vader balden hun vuisten met het verschijnen van dit apparaat. Geen gekraak meer, maar een mooi helder geluid. De cd-speler verkocht direct. Toch kocht ik mijn eerste album op LP. En ik had een 'stereo-toren'. En daar zaten standaard een platenspeler op, een radio en twee cassettedecks.

Ik denk dat we met zijn allen terugverlangen naar de beleving van muziek. Tegenwoordig download je iets in tien seconde. Vaak beluister je zelfs de helft van een album maar één keer. Muziek is vluchtig geworden. Maar alles is vluchtig geworden.

En Vinyl wordt het symbool van een tegenbeweging.

We willen geen kille download meer, via een tablet of telefoon. We willen diepgang, ergens bij stilstaan. Aandacht en zorg besteden aan de wijze waarop de muziek wordt afgespeeld. Genieten van een de hoes om de plaat heen. We willen geen innovatie meer. En dat geldt niet alleen maar voor muziek. We weten het nog niet, maar we willen ook gewoon weer communicatie. Niet via Facebook of een app, maar tastbaar contact.

Ik denk dat we terug willen naar toen. En met Vinyl, gaan we dat doen.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 19 april 2015


Geplaatst in de categorie: muziek

4.0 met 2 stemmen 124Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)