Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mensensmokkelaar

Het is om gek van te worden. Elke dag staan de kranten er vol mee. En terecht! Ik betrapte mezelf erop dat ik het nieuws erover een beetje beu was. De bootvluchtelingen die vanuit Noord-Afrika in Europa aan wal proberen te komen. Met de hoop op een beter bestaan.

Maar zo schrijnend als het probleem is, zo belangrijk is het nieuws.

Vaak lees je in kranten of internetsites de vraag: 'Wat we gaan we doen met dit probleem?' Dit lijkt een heel logische vraag. Bij mij schiet deze vraag telkens in het verkeerde keelgat.

Want wat is nu eigenlijk het probleem?

Zijn dat de mensen die veel geld betalen voor hun reis naar Europa? Zij hopen op een beter bestaan en hebben geen weet van de vele doden die er vallen op zee. En misschien weten ze wel dat er doden vallen, maar willen ze zelfs dan nog proberen om de oversteek te maken. Zijn zij dan het probleem?

Zo simpel kun je dat niet stellen.

Er zullen altijd mensen zijn die op een beter bestaan hopen. Een gedeelte van hen probeert dat betere bestaan te gaan opzoeken. In de meeste gevallen is dat meer dan logisch. Zou u in een onderdrukt land willen wonen? Een land in oorlog waar je elke dag in angst leeft? Waar geen of weinig eten is en je kinderen geen toekomst hebben?

Nee.

Dat willen wij ook niet. Dit kan dus geen probleem zijn.

Het probleem is, dat er mensensmokkelaars zijn. Zij kopen een boot en laden hem overvol met mensen die betalen voor de oversteek. Wanneer de boot volledig stuurloos een andere boot in zicht heeft, laten zij hem zinken. De andere boot schiet ten hulp en redt een aantal mensen. Velen vinden de dood. De smokkelaars niet. Zij kennen het risico en brengen zich op tijd in veiligheid. Ze verstoppen zich tussen de vluchtelingen en hopen niet herkend te worden. En dit soort mensen moet gestopt worden.

Mijn vraag dus: 'Wat gaan we doen om mensensmokkelaars te stoppen?'

Schrijver: Gustaf Kreuz, 19 april 2015


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.0 met 1 stemmen 133Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
19 april 2015
Cruiseschepen voor een gratis overvaart inzetten!...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)