Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vestigingsdiploma

Gezwoegd heb ik voor mijn Vestigingsdiploma. Ik weet het, het klinkt een beetje alsof ik geboren ben in 1942 en eind jaren 50 deze studie heb afgerond. Maar u ziet het verkeerd: ik was halverwege de jaren negentig jong.

Vestigingsdiploma, het klinkt oud.

Toch was het idee nobel. Je doet een opleiding tot ondernemer en om echt een eigen zaak te mogen starten, heb je een extra diploma nodig. Want een eigen bedrijf start je niet zomaar was het idee.

Met nadruk op 'was'.

Meer mensen zijn in 2014 vanuit de WW een onderneming gestart las ik gisteren op nu.nl. In 2014 hadden 14.400 mensen die WW ontvingen, ook een eigen bedrijf. Dat is een toename van bijna 25%.

Ik schudde het hoofd.

Wat is er toch gebeurd met 'het ondernemersschap'? Het stikt van de Zzp'ers tegenwoordig. Op elke verjaardag spreek ik er wel één. En werklozen beginnen nu ook massaal een eigen bedrijf.

Begrijp me goed, ik gun echt iedereen het allerbeste. En ik zie een werkloze niet automatisch als laaggeschoolde. Maar om succesvol te ondernemen moet je toch iets 'weten'? Het UWV biedt WW'ers een paar workshops, een gesprek met een adviseur en je kunt starten.

Ondernemen doe je vanuit een idee en je voert het uit met een plan. Dat maakt ondernemen toch een vak?

Ik vrees dat dit allemaal niet goed voor de economie kan zijn. Want natuurlijk zullen er succesverhalen zijn, maar er gaan ook vele ondernemingen omvallen. Die gezinnen worden dan kaalgeplukt en leven daarna jaren onder bijstandsniveau.

En in landen als Spanje, Italië en Griekenland stikt het van de families met een eigen onderneming. We weten allemaal hoe de economie van deze landen er momenteel bij staat. Het kabinet doet met deze maatregel één stapje naar voren. En het volgende kabinet twee stapjes terug.

Maar dan zal de ondernemingspartij VVD wel niet meer aan de knoppen mogen draaien.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 17 mei 2015


Geplaatst in de categorie: economie

4.0 met 4 stemmen 204Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
jan jacob krediet & Jean Fermate
Datum:
17 mei 2015
Als oud-bedrijfsadviseur en auteur van de Bedrijvenwijzer 1998/1999 helemaal mee eens.
Ze zijn in Den Haag niet helder genoeg, ze nemen teveel tot zich....drank..alcohol, aldus Swaab!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)