Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Polen

Gistermorgen reed ik door de landerijen van Noord-Limburg. Het is een mooi en onbekend stuk Nederland, waar de Maas doorheen slingert. Dorpjes met karakteristieke kerken, tuinbedrijven en natuurgebieden wisselen elkaar af. Het was een mooie Hollandse zomerochtend.

Tussen de velden liepen zo hier en daar plukjes mensen. Ik weet niet precies wat ze aan het doen waren. Plukken, snoeien of knippen. Het kan allemaal. Veel bukwerk, dat was duidelijk. Maar herkennen van gewassen, wanneer ik met een kilometer of vijftig per uur langs een veld reed, dat deed ik niet. Maïs haal ik er nog wel uit. Maar daarna is het gokwerk.

Ik vermoed dat de meeste arbeiders Polen waren. Het wemelt van de Poolse kentekens in de streek. En als ik achter het stuur de mogelijkheid had een veld goed in te kijken, leken de arbeiders Oost-Europese trekjes te hebben. Dit soort 'vies werk' pakken ze graag aan. Wij Nederlanders blijven tegenwoordig liever 'schoon'.

Bij een veld halverwege mijn tocht kon ik mijn ogen niet geloven. De temperatuur lag rond de 22 graden deze ochtend. Er was een enkel wolkje aan de hemel. Maar het zag er toch niet uit alsof het zou gaan regenen. Toen ik een tweede keer uit mijn passagiersraam keek, zag ik toch echt werklui in poncho. Op het verlaten boerenpad verminderde ik nu vaart. Bij de derde waarneming viel mijn mond open. De tuinder had precies op de smalle strook waar de arbeiders werkten, de bewateringsinstallatie aangezet. Op de rest van zijn land was het kurkdroog!

Hoofdschuddend en met open mond, vervolgde ik mijn pad. In mijn achteruitkijkspiegel vervaagden de oranje, gele en groene poncho's.

Schrijver: Gustaf Kreuz, 19 juli 2015


Geplaatst in de categorie: werk

3.0 met 1 stemmen 148Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)