Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Draden

“Lang, lang, lang voordat het wereldwijdeweb van het virtuele elektronische netwerk zich via kabels, elektrische circuits, servers, ‘ordinateurs portables’ (zoals de Fransen hun laptop noemen), satellieten en alle andere tussenstations en geleiders over de Aarde had verspreid, was alles en iedereen al met alles en iedereen verbonden.”
Zo begint het verhaal dat vandaag verteld wil worden en waarvan ik, zoals gewoonlijk, maar een fragmentje kan vangen. Kan vastpinnen met de runen van onze gemeenschappelijke codetaal aan het canvas van het plasmascherm.
Ons oorspronkelijke www, dat nog steeds bestaat, werkt soortgelijk als het nu sinds enkele decennia in de ether hangende weefsel.
Via draden. Kabels.
En via die Ether. De geleidende fijnstoffelijke substantie die golven en deeltjes en kwantumverschijnselen toestaat.
Maar hoe kwam ik hier ook alweer op? O ja, ik was teruggereisd uit Frankrijk naar de Veluwe en was een paar dagen de draad kwijt. De kluts. En vanochtend vond ik die pas weer terug, waardoor ik me realiseerde dat de draden die mij verbinden met wie, waar, waarom, hoe, wat ik ben verbroken waren geweest. Gebroken. Afgeknapt.
Allemaal termen die we gebruiken als we onszelf even niet zijn.
De context of het weefsel waarin we met draden verbonden zijn aan anderen (mensen, plaatsen, huis, werk, bezigheden, voorwerpen, dieren, herkenningspunten etc.) is even buiten werking. Alsof dat kastje, de modem, niet aanstaat. En na enkele dagen (in mijn geval) gaan de lampjes pas weer knipperen en ‘zijn’ we er weer.
Mijn hart bonst van opwinding over de nu hieruit ontspringende draden van significantie die de dendrieten van mijn hersennetwerk verlevendigen met stroompjes van nieuwe relevantie.
O, kon ik het maar allemaal tegelijk intikken in begrijpelijke taal, in plastische beelden en fonteinen van begrip.
Maar, omdat ik vertrouwen heb in het ‘andere’ –oorspronkelijke- www, weet ik dat deze aanzet voor mijn hoogst intelligente lezerspubliek voldoende is om hun eigen knooppunt in dit web te activeren tot een pulsar van mentale signalen die ons hele netwerk verder doet oplichten….

Schrijver: Ton Hettema, 8 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: natuur

3.3 met 3 stemmen 139Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
11 augustus 2015
Ja dames, 'k ben weer t'rug in de beschaving
geen vossen, wilde zwijnen, slangen, zon
geen bastion, garçon, pain de baton;
schuilt achter elk genot dan een verslaving?

Al heb ik gistend druivensap geschonken
ik was waarschijnlijk slechts van Frankrijk dronken
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
9 augustus 2015
Terug in de bewoonde wereld... schrik!

Neem even rustig tijd om te acclamatiseren, Ton, dan krijg je geen kortsluiting!
Naam:
An Terlouw
Datum:
8 augustus 2015
Ton, wanneer een korte afwezigheid van jou in het Franse betekend dat je hier " meteen de weg weer kwijt bent" ga ik me stiekem afvragen wat je in het Franse gedronken hebt?
Leuk verwoord en fijn dat alles nu weer op de goede plek zit!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)