Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

BED AND BREAKFAST

Ik kijk nog altijd vol verwondering naar hoe onze sapcentrifuge thuis sap uit wortels of bieten weet te slingeren. Stop mijn gebruikte wandelschoenen in dat apparaat en je hebt een idee hoe de koffie in een doorsnee Britse B&B smaakt. Toch kom ik er graag. Niets leukers dan keihard de persoonlijke levenssfeer binnendringen van mensen die in hun private domein onderdak aanbieden. Mijn vrouw en ik verblijven nu in Wales. We hoppen van het ene B&B naar het andere. Met telkens opnieuw sterke thee, slappe koffie en boeiende persoonlijkheden.

Ik ga het niet over Neil hebben. Deze man toonde in zijn gedrag een verbluffende gelijkenis met hoteleigenaar Basil Fawlty uit de Engelse comedy serie Fawlty Towers. De Zuid Afrikaan praat alle tekortkomingen aan zijn onderkomen goed en speelt meesterlijk verbazing dat het juist hem (en ons) moet overkomen. De plee is verstopt, de bedden zakken door, met ductape wordt een ontbrekend gordijn opgehangen. Als troost krijgen we bij het afscheid zijn Britse wegenatlas mee. Als mijn vrouw de heftige gebruikssporen op de omslag er om hygiënische redenen afpoetst, blijkt deze van 2014 te zijn.

Het is ook te gemakkelijk om over Karl & Wendy te schrijven. De B&B moet voor hem de toegang tot een nieuw en ontspannender leven hebben geleken. Maar als controlfreak en perfectionist met psychotische eigenschappen moet die stroom veeleisende gasten wel een doorlopende nachtmerrie voor hem zijn.

Ook John & Marina wil ik buiten beschouwing laten. Laat ik het er op houden dat het heel vermoeiend is als een gastheer voortdurend bewijslast blijft aanvoeren waarom zijn B&B zo fantastisch is.

De laatste twee mannen houden als echte Britten van stevig innemen. Beiden vinden - omdat ze een ei kunnen bakken - dat ze masterchef zijn. Allebei bevinden ze  zich in een vreemd soort huwelijk. De een maakt als zijn vrouw aan het woord is achter haar rug aan ons duidelijk dat ze onzin verkoopt. Bij de ander springt de vrouw tussen ons en hem in om te voorkomen dat de man in zijn dronkenschap nog meer onzin verkoopt. Het is aan haar te danken dat de situatie niet verder uit de hand loopt.

Maar dit verhaal gaat over Martin & Sue. Martin & Sue runnen een B&B in Treffin. Je merkt het al als je het grind op de oprijlaan onder je autobanden hoort knisperen. Als je tussen de boomtakken door het witte, gietijzeren zitje in de zon ziet schitteren op het strak gemaaide gazon. In de klimop tegen de eeuwenoude gevelmuur hangt - nauwelijks zichtbaar - het ijzerwerk met de letters 'WELCOME'.

Hier wil je blijven.

De kamer en het sanitair zijn schoner dan schoon. Op de juiste plekken staan, liggen of hangen de zeepjes, lotions, handdoeken, kamerjassen en de kan met vers water met een gehaakt doekje eroverheen. In en rond het huis staat alles precies zoals het hoort en in een perfecte conditie.

Martin en Sue zijn Mr.& Mrs. Harmony. Ze vullen elkaar perfect aan. Ze laten elkaar uitpraten. Ze drinken geen alcohol omdat ze de behoefte er aan niet zo goed snappen. Ze drinken geen koffie en alleen thee zonder cafeïne. Omdat de cafeïne slecht was voor de bloeddruk van Martin. Ook die is nu onder controle.  De hond is gewassen en  gespoeld en ook naar de hondenmasseur geweest. Vermoedelijk voor zijn innerlijke rust. Als we ontbijten, vullen harpklanken de ruimte.

Martin heeft alles. Maar waar is de opwinding? Alsof met de alcohol, de cafeïne en ongemakken in huis ook de laatste restjes buitensporigheid van Old Cartlett House verdwenen waren. Er is geen negatieve energie, er is geen positieve energie. Er is geen energie. Bang dat we besmet raken door het energieloze Zijn, pakken we uiteindelijk onze biezen. Op zoek naar een nieuwe B&B met een dissonant die Tripadvisor nog niet ontdekt heeft.

Schrijver: de Thuistoerist, 10 augustus 2015


Geplaatst in de categorie: vakantie

4.3 met 3 stemmen 275Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
10 augustus 2015
Met al die mesjokke B&B-gastheren en -dames weet ik het nu wel zeker, je kunt maar beter thuis blijven en ook zelf nooit een B&B beginnen. Ongestoord slapen en ontbijten, is het allerbeste.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)