Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nu weet ik het zeker

Ik schrik wakker van het snerpende gepiep van mijn wekkerradio. Behendig zwaai ik met mijn rechterarm naar het kladblok op het nachtkastje. Grijp het. De pen valt op de grond. Als ik met links onder het stoffige bed tast, is het weg. Vervlogen. De droom. Gisteren ook al dat brood vergeten. Nu weet ik het zeker: ik ben dement!

Ik sprint naar mijn laptop. Hypochonder als ik ben. Google geeft bijna anderhalf miljoen hits. Binnen een halve seconde. Een geheugen om jaloers op te zijn.
Het begint met gedragsproblemen en veranderingen in het karakter. Vervolgens gaan zenuwcellen kapot. Zat laatst wel ineens te huilen bij een Werther's Echte-reclame. Nog even en ik grijp naar de drijfkaarsen alsof het koekjes zijn. Net als die tante. Ik surf verder.

Dementie is een verzamelnaam voor vijftig ziektes. Eén op de vijf krijgt er een vorm van. Bij vrouwen ligt het op latere leeftijd nog hoger: één op de drie. Ik haal opgelucht adem omdat ik niet rook. Puntje voor mij. Dementie verzwakt. De patiënt sterft uiteindelijk aan een longontsteking of kan ineens niet meer slikken. Heb inderdaad al weken die kriebel in mijn keel. Zou het?

In Nederland lijden 260.000 mensen aan een vorm van dementie. Twaalfduizend mensen zijn jonger dan 65. Zie je nou wel? Het kan met 41! Door de vergrijzing en het ouder worden van de bevolking zullen er in 2040 een half miljoen patiënten zijn. Ik bedenk me geen seconde. Spring op mijn fiets en rijd naar mijn bejaarde tante. Te lang niet op bezoek geweest.



www.hetgeheimvandeschatkist.nl


Zie ook: http://www.reneturk.nl

Schrijver: René Turk, 13 oktober 2015


Geplaatst in de categorie: ziekte

4.0 met 4 stemmen 379



Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
13 oktober 2015
zou het kunnen, beste hypochonder René, dat je een nieuwe dementie, sorry, dimensie van je levensloop binnentreedt?
zijn dit trouwens niet de verschijnselen die horen bij het ziektebeeld: IAD, oftewel: Internet Addiction Disorder? ;)
Naam:
An Terlouw
Datum:
13 oktober 2015
René, malloot natuurlijk word je niet dement. Iedereen vergeet wel eens wat het is een heel ander verhaal als je de fiets zou gebruiken om je laptop te pakken, of op de wc je billen af wilt vegen met het kleedje van de grond....nee zolang je dit soort dingen kunt schrijven komt het wel goed met je daar ben ik van overtuigd! Zolang je je tante nog weet te vinden is er geen vuiltje aan de lucht..

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)