Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Risico

Als ik het goed begrijp, is leven een risico. U bent dan wel onwetend geboren en opgegroeid. Nu u volwassen bent krijgt u er van langs! Zeker wanneer u een koutje heeft gevat. Of wanneer u echt iets onder de leden heeft. Of, zoals mijn eigen huisarts mij toesnauwde: 'Weet u wel dat het van uw Eigen Risico afgaat?'

Ineens had ik hem.

De buffer in onze verzekering, die we zelf moeten betalen. Het Eigen Risico. Natuurlijk, het moest een naam hebben. Ik zie een bureau, wat stoffige types. Sorry, ik heb geen opwindende opvattingen als ik aan beleidsmakers denk, die iets in gezondheid doen. Ik zie iemand opveren. 'Eigen Risico!' roept hij. De andere aanwezige knikken instemmend. 

Dat werd het.

Leven is een reis met een einde. Dat weet ik. Maar om er nu voor te pleiten, dat je een risico hebt gelopen wanneer je ziek wordt? Want dat is wat de huisarts eigenlijk tegen mij zei. 'Meneer, u heeft onzorgvuldig geleefd. Had u dat wel gedaan, dan was uw ziekte heus opgenomen in het basispakket! Nu moet u met de knieën bloot en zelf betalen. Of doorleven en hopen dat het weggaat. U kunt nú nog kiezen.'

Toen ik terug naar huis liep was ik een beetje boos. Heel vreemd, maar ik moest aan die ontwapenende Maxima denken. Eén van de eerste keren dat ze in het openbaar verscheen met Alexander. Ze sprak Alexander toe met de legendarische woorden: 'Je was een beetje dom.'

Zou de zorg die zij kreeg, voor haar nierbekkenontsteking, in het basispakket zitten?

Schrijver: Gustaf Kreuz, 8 november 2015


Geplaatst in de categorie: ziekte

3.8 met 10 stemmen 289Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Ton Hettema
Datum:
13 november 2015
dus, even optellen: iedereen in Nederland betaalt verplicht elke maand tussen de 75 en 120 Euro (de laagste maanpremiebetalers hebben dan ook plm 500 Euro 'eigen bijdrage') (o, die gluiperds van de PR die de Taal prostitueren voor hun verdraaiingen), dat zijn plm 13 miljoen premiebetalers (plm 340.000 kunnen hun premie niet betalen). 13 Miljoen maal honderd Euro (gemiddeld dus)is samen 1300 miljoen, ofwel 1 miljard 300 miljoen Euro. PER MAAND, lieve kijkbuiskindertjes, PER MAAND. Per jaar is dat dus 12 keer 1,3 is 15,6 MILJAAR. De 'eigen bijdrage' van 375 Euro betekent nog een BUFFERTJE van 13 miljoen X 375 (tot 500) 3750 plus 1125 = 4 miljard 875 miljoen Euro. In totaal dus 20 miljard 475 miljoen Eurootjes aan MONEY om iets leuks mee te doen: MENSEN GEZOND HOUDEN, BETER MAKEN, GOED VOORLICHTEN, KORTOM: ZORGEN DAT HET GOED MET DE MENSEN GAAT.
Hoe gaat het eigenlijk met de Nederlandse mens?
Hoeveel zijn er ziek van de financiële druk?
Hoeveel worden er ziek van om als bladluis door datgene wat proclameert voor ons op te komen te worden gekortwiekt en gemolken?
Nederland, mijn prachtige Nederland, wat is er met je gebeurd?
Naam:
An Terlouw
Datum:
8 november 2015
Beste Gustaf, net wat Gabrielle zegt: het wordt alleen maar erger. Niet alleen wordt je gestraft omdat je ziek bent, want je neemt aan dat je weer beter wordt ook. Maar dat die loei- grote panden met die bergen personeel door ons worden betaald dat snap je best wel. Weet je nog van die apotheek- knaak? Een kaart waarop ze een stempel zetten en als dat ding vol was ( na 50X) hoefde je niet meer te betalen! Jawel. Een jaar heeft 52 weken en je moest dus je stinkende best doen om sowieso dat ding vol te krijgen. Elke stempel 2 gulden 50. En ach, laten we het koninklijk huis maar vergeten want weet je: die malen niet om rekeningen, al helemaal niet om eigen risico. Sterker nog: ik denk dat de reclame voor het BRONOVO wel zorgt voor een z.g.O rekening. Schitterende geschreven en ik denk er precies zo over!
Naam:
Gabriëla Mommers
Datum:
8 november 2015
Beste Gustaf, het is zelfs nog erger. Want zelfs al wordt het uit het basispakket vergoedt, dan nog moet je altijd je eigen risico betalen. Is voor dit jaar begroot op 375 euro. Wordt volgend jaar 380 euro. Gaat ieder jaar, nu al jarenlang, steeds weer omhoog. Zelfs al kun je er helemaal niks aan doen dat je ziek bent. We gaan allemaal voor ons eigen risico het schip in. Bij de huisarts, bij de apotheek, bij de fysio, in het ziekenhuis, bij alles. Dat is dus een dikke 30 euro per maand, die je bij je premie voor je zorg kunt optellen. Met dank aan het zooitje ongeregeld in Den Haag. En je beeldvorming over beleidsmakers is overigens geweldig beschreven. Zo gaat het inderdaad!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)